- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бивши амерички обавештајац: ЦИА жели преврат у Грузији, а сања о томе да исто спроведе у Москви

© AP Photo / Zurab TsertsvadzeГрузија
Грузија - Sputnik Србија, 1920, 04.05.2024
Пратите нас
Америчка Централна обавештајна агенција жели да изврши државни преврат у Грузији, рекао је бивши амерички обавештајац Скот Ритер у интервјуу познатом америчком новинару Гарланду Никсону.
„Немири у Грузији ће се наставити и биће интензивнији. Насиље ће се наставити током лета и на јесен. Идеја је да се партија ‘Грузијски сан’ доведе до краха, како би током избора у октобру провокатори из ЦИА остварили своје планове. Сада буквално у директном преносу пратимо преврат који покушава да спроведе ЦИА“, навео је он.
Полиција, како је рекао, поступа опрезно, али полицајце ипак гађају каменицама а то може да доведе до ескалације.
Ритер додаје да у ЦИА маштају да такав сценарио реализују у Москви.
Парламент Грузије је 7. марта 2023. године у првом читању усвојио предлог закона о страним агентима. Након тога су у престоници земље почели масовни митинзи које је растеривала полиција уз примену сузавца и водених топова. Касније су власти повукле документ из парламента.
Владајућа странка „Грузијски сан" је 3. априла поново изнела спорни предлог закона на разматрање законодавног органа. Овај пут се уместо термина „агент страног утицаја утицајем“ користи појам „организација која спроводи интересе стране силе“. Остатак садржаја је непромењен.
Најзад, у Тбилисију су обновљени протести уз захтев да се опозове предлог закона. Локална опозиција тврди да је овај документ аналог руском и усмерен је „против пријатеља земље“.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков назвао је такве изјаве апсурдним, подсетивши да је прва земља која је осмислила систем борбе против страних агената, Сједињене Америчке Државе. Он је додао да је то сада постала глобална пракса.
Грузијски премијер Иракли Кобахидзе је пре три дана изјавио је да ће парламент гласати о предлогу закона о страним агентима за две недеље.
Председница земље Саломе Зурабишвили је већ саопштила да ће ставити вето на закон ако га парламент усвоји.
Министарство спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 05.04.2024
РУСИЈА
МИП Русије: САД и ЕУ провоцирају војне ризике у Закавказју
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала