- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Колективни Запад одбија дијалог за решавање ескалације напетости у свету

© Sputnik / Наталья СеливерстоваМосковски Кремљ
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2024
Пратите нас
Ситуација у свету захтева дубински дијалог у потрази за излазом из напетости, али га колективни Запад одбацује, упозорио је портпарол руског председника Дмитриј Песков.
„Генерално, ескалација напетости на европском континенту, у светским размерама, као и активна фаза регионалних сукоба у најразличитијим регионима, наравно, не доприносе стабилности и предвидивости и потенцијално су опасне због даље ескалације тензија, укључујући и у нуклеарној сфери“, одговорио је Песков на питање како Кремљ оцењује актуелне ризике од нуклеарног сукоба.
Према његовим речима, ситуација истовремено захтева дубок дијалог да би се, ослањајући се на политичко-дипломатске методе, пронашао излаз из тензија, али га земље такозваног колективног Запада одбацују.

САД одбиле све руске иницијативе о забрани оружја у свемиру

Коментаришући извештаје Сједињених Америчких Држава да је Русија лансирала сателит који би могао да буде оружје, Песков је рекао да се Русија понаша искључиво у складу са међународним правом и ништа не крши.
„Никако не могу то да коментаришем. Ми се понашамо апсолутно у складу са међународним правом, ништа не кршимо“, рекао је Песков новинарима.
Према његовим речима, Русија се више пута залагала за „забрану лансирања било каквог оружја у свемир“.
„Нажалост, ове наше иницијативе су одбијене, укључујући и од стране САД“, подсетио је портпарол.
Претходно, Савет безбедности Уједињених нација није усвојио предлог резолуције о спречавању трке у наоружању у космосу, који је предложила Русија. Стални представник Москве у тој организацији Василиј Небензја рекао је да су САД потврдиле своје реалне намере да милитаризују космос.
Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2024
РУСИЈА
Москва: Пропуштена још једна прилика да се спречи трка у наоружању у свемиру
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала