Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић: Винули смо се у висине - две трећине становника земаљске кугле је било на нашој страни

© Фото : Инстаграм/БудућностСрбијеПредседник Србије Александар Вучић
Председник Србије Александар  Вучић - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је данас на седници Генралне скупштине УН у Њујорку, иако је усвојена резолуција о Сребреници, показано како се бори за Србију, јер земље са више од две трећине становништва у свету нису гласале за резолуцију.
Захвалио је свима који су учествовали у тој одбрани Србије.
"Хвала им на огромној борби. Као што видите, ово је пре свега велико изненађење, готово запрепашћење за многе у сали у УН. Видели сте на почетку колико ће то подела да изазове", рекао је Вучић у изјави новинарима у Њујорку након гласања о резолуцији о Сребреници у Генералној скупштини УН.
Нагласио је да је поносан на Србију.
"Јер оволико гласова, када Американци, Руси, било ко да предлаже не могу да добију, колико је Србија добила по немогућој теми за нас. Иако погледате тај распоред, у броју становника, више од две трећине становника земаљске кугле је било на нашој страни, оних који су били против и оних који су били уздржани", рекао је он.
Вучић је захвалио и Кини, Русији, као и Уједињеним Арапским Емиратима који су били оптуживани да ће свакако бити за.
"До земље се клањам, пријатељу Србије шеику Мухамеду Бин Заједу Ал Нахјану. И то Србија никада неће заборавити. И огромно хвала нашој мађарској браћи, који су у нашем окружењу били једини који су били против. Али хвала и Словацима, Грцима, Кипранима, који су се усудили да буду уздржани и показали пријатељство према Србима", рекао је Вучић.
Захвалио је бројним азијским и афричким земљама који су разумели о чему је овде реч.
"Хвала и Алжиру и Мароку, али хвала и Нигерији као највећој афричкој земљи по броју становника. Хвала и Намибији и Анголи и Кенији, хвала Конгу и Демократској Републици Конго. Хвала и Уганди и Централноафричкој Републици и Екваторијалној Гвинеји и Еритреји, Есватинију, хвала и Бенину и Габону, рекао сам Гани и Гвинеји, хвала Малију који је гласао против чак, дакле хвала Сао Томе и Принципеу који је гласао против, хвала Судану и Јужном Судану, хвала Етиопији која је била уздржана, хвала Маурицијусу, мислим и Мадагаскару да је био уздржан", рекао је Вучић.
Додао је да ће се тек правити анализа и извинио се свим земљама које сад није поменуо.
"Хвала нашој карипској браћи, дакле и Куба и Свети Китс и Невис, и Света Луција и Свети Винсент и Гренадини, хвала Доминици и Доминиканској Републици, обе су биле уздржане, хвала Јамајки и Барбадосу, Знате ли шта је када такав светски лидер какав је Миа Мотлеy, буде уз нас, премијерка Барбадоса. Хвала Мексику, хвала Бразилу, хвала Хондурасу, као Никарагви. Прва, друга и трећа земља по величини Централне Америке нису били против нас - Мексико, Хондурас, Никарагва. Против нас су били само Салвадор и Костарика у том делу...", рекао је Вучић.
"Дакле, уз нас нису били само, колико сам запамтио, Гвајана, Колумбија и Уругвај и Еквадор", додао је он.
Вучић је рекао да су појединим земљама плаћали да буду против нас и да су поједине биле коспонзори.
"Али да бисте само разумели колико су их притискали, имате бар три земље које су биле коспонзори. Натерани су да буду коспонзори, да потпишу, да они то предлажу, а на крају су били уздржани, али нису гласали за њих. То је случај и са Маршалским острвима и са Вануатуом, чак мислим и са Соломонским острвима. Дакле, невероватно какви су притисци били и шта су све радили. Ми смо се борили и верујем да смо своје земље осветлали образ. Нажалост, погрешно су радили они који су ово осмислили. Све су правили само да би поделе биле још веће и да би унизили Србију.
Председник Вучић је захвалио вечерас народу и истакао да тако уједињени можемо чуда да направимо.
Он је додао да су наши људи били посебни.
"Посебан поздрав нашим људима на КиМ, у Републици Српској, Црној Гори", рекао је он и поновио да је резолуција донета мањим бројем гласова.
"Чак 107 земаља није желело да се сагласи са њиховом предлогом, а да не кажем како су дошли до ових 84 гласова - притисцима и претњама", рекао је Вучић и додао да су они што су иницирали резолуцију о Сребреници то погрешно предузели.
Вучић је рекао и да је много више муслиманских земаља било уздржано него што је гласало за резолуцију о Сребреници, а да су спонзори резолуције о Сребреници очекивали да ће добити више од 100 гласова приликом гласања у Генералној скупштини УН.
Вучић је рекао да су спонзори резолуције о Сребреници рачунали да ће добити знатно више гласова.
"Њихове су процене биле да ће ићи преко 100 до 110. Да ће само изаћи из сале, а да ће укупно бити уздржаних и они који су против 40, 45, а нас било 107, а 87 оних који су били у сали", рекао је Вучић.
Он је рекао да је ће многима рећи хвала, али да су му неки отворили очи својим манипулацијама.
"Све те игре, ти ударци испод појаса, где би да преваре људе око индивидуалне кривичне одговорности и свега другог. Ми смо људи данас, 15 минута пре почетка седнице, морали људима да објашњавамо да то нису наши амандмани и да не треба због тога да гласају", рекао је председник.
Он је рекао новинарима и да је записивао све шта је ко говорио да не би погрешио нешто и да би достојанствено чувао образ Србије.
Председник Србије Александар Вучић огрнуо се српском заставом током седнице Генералне скупштине Уједињених нација.
 - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
СРБИЈА
Вучић поручио Западу: Нисте успели да ставите жиг на чело Срба - никад нећете успети!
Стални представник Русије у УН Василиј Небензја - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
РУСИЈА
Русија: Гласање није прошло како су се надали – ово је Пирова победа
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала