- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка открила нове опасне намере – мало им је планета Земља

CC0 / Pixabay / Рат у свемиру - илустрација
Рат у свемиру - илустрација - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2024
Пратите нас
Због Сједињених Држава и њених савезника пропуштена је још једна прилика да се спречи трка у наоружању у свемиру. Тако у Москви коментаришу вест да је Савет безбедности Уједињених нација одбацио руску резолуцију о спречавању наоружавања космоса. Тиме су САД потврдиле реалне намере да милитаризују космос.
Русија предлаже да се трајно спречи слање оружја у свемир, што укључује и нуклеарно. Међутим, америчко одбацивање нацрта резолуције потврдило је да Сједињене Државе имају за циљ да распореде оружје у свемиру и учине га ареном војне конфронтације.
Ради се о томе да Русија жели да забрани распоређивање било каквог оружја у свемиру, а не само оружја за масовно уништење, за разлику од Сједињених Америчких Држава.
Бела кућа је још у фебруару оптужила Русију да развија противсателитско нуклеарно оружје, али је Москва такве оптужбе категорички одбацила. Другим речима, Американци користе ту тему у пропагандне сврхе, износе оптужбе које нису ни на чему засноване, ни најмање поткрепљене доказима.
Стручњаци кажу да Сједињене Државе иду ка милитаризацији свемира под изговором заштите од наводних сличних планова Русије. Другим речима, понавља се исти образац - прво, окриве Москву за нешто, а затим се, у том контексту, предузимају стварни кораци који подразумевају спровођење планова у обезбеђивању доминације САД у будућим војним операцијама, укључујући и космичке.
Руски експерт Олег Глазунов сматра да оптужбе на рачун Москве имају само један циљ - да оправдају милитаризацију свемира од стране Сједињених Држава.
„Американци неће стати и усмериће све своје напоре на проучавање свемира са становишта могућности употребе оружја... Провокације против наше земље се стално дешавају. Они теже ескалацији како би тиме оправдали огромне трошкове на космичко оружје. Без тога народ ће се тамо побунити, рећи ће: ‘Какав космос када имамо незапосленост“, али они ће и за то ће наћи изговор, уз тврдње да Руси то први раде и да ‘хоће да нас баце на колена’. Тврдиће да је из разлога борбе против Русије неопходно да се буџетски новац усмери на ово. Не би ме изненадило да сутра измисле да су руске и кинеске војне базе већ на Марсу“, каже Глазунов.
Од 15 чланова СБ УН седам држава је гласало „за“ усвајање руске резолуције, чији је коаутор Кина, док је седам земаља било „против“, а Швајцарска је била „уздржана“.
„За“ резолуцију су се изјасниле Русија, Алжир, Гвајана, Кина, Еквадор, Мозамбик, Сијера Леоне, док су „против“ биле САД, Француска, Британија, Јапан, Словенија, Република Кореја, Малта.
Резолуција се сматра усвојеном ако за њу гласа девет чланова СБ и ниједна од сталних чланица не уложи вето.

Ратови звезда и Џедаји

Међутим, Глазунов напомиње да никакве резолуције, које нису обавезујуће, не могу зауставити развој свемира и ратове у свемиру.
„САД никада не испуњавају никакве договоре, већ само бране своје националне интересе. То је све. Сваку спољну политику заснивају на националним интересима. Ако је исплативо проучавање свемира са војне тачке гледишта, онда ће тамо уложити милијарде и скоро нико им ништа неће рећи“, каже Глазунов.
Међутим, такви кораци воде ка сукобу у свемиру.
„У принципу, рат у космосу се већ води, али можда не у истој мери као у филмовима ‘о ратовима звезда’, али то време тек долази. Видећете да ће за 20 година у свемиру да ‘раде’ и ласери, а сателити ће међусобно водити борбе. Наравно, ту неће бити Џедаја са ласерским мачевима, још је рано за то... Односно, то се не може зауставити никаквим резолуцијама УН. Све земље ће развијати свемирско оружје“, оцењује Глазунов.
Експерт додаје да никакве резолуције не могу спречити такав развој догађаја, јер Американци и ако потпишу неке споразуме неће их поштовати.
Потези Сједињених Држава оживљавају страх, нестао од Хладног рата, од могуће трке у наоружању упркос постојању Споразума о свемиру из 1967. који забрањује слање у свемир нуклеарног оружја или било ког другог оружја за масовно уништење.
И Русија и Кина су разочаране због тога што Савет безбедности УН није успео да усвоји резолуцију о спречавању трке у наоружању у свемиру, а Москва сматра да је неопходан документ који би пружио међународне правне гаранције да се оружје било које врсте неће распоређивати у орбити.
Руски званичници истичу да ће милитаризација космоса од стране Запада захтевати анализу и реципрочне кораке Москве, али Русија ће и надаље поштовати своје обавезе у космосу у складу са међународним правом.
Илустрација космоса - Sputnik Србија, 1920, 12.04.2024
МУЛТИМЕДИЈА
ИНФОГРАФИКА „Први у свету у космосу“: Русија слави Дан космонаутике
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала