- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Нема разговора о томе: „Мировна формула“ Зеленског – нереалан ултиматум Русији

© AP Photo / John MinchilloПрви заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански
Први заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански - Sputnik Србија, 1920, 25.05.2024
Пратите нас
Такозвана „мировна формула“ Владимира Зеленског представља нереалан ултиматум Русији и Москва нема ниједан разлог да разговара о томе, рекао је за Спутњик заменик сталног председника Русије у УН Дмитриј Пољански.
„Једина платформа о којој је кијевски режим спреман да разговара са другим странама је такозвана 'формула Зеленског', која је потпуно нереална и заснована на жељама, идеји да је Украјина способна да нанесе пораз Русији“, оценио је Пољански.
Како је додао, таква формулација питања је заправо „одређена врста ултиматума и не постоји апсолутно ниједан разлог на свету да неко о њој дискутује“.
„Поготово ми“, нагласио је Пољански.
Он је констатовао да су Русија и Украјина у овој фази „изузетно далеко“ од било каквог практичног напретка ка преговорима о решавању сукоба.
„Разлози за то су потпуно јасни: као прво, кијевски режим и његов лидер забрањују да се улази у било какве преговоре са Русијом. То је законом утврђено крајем 2022. године“, подсетио је руски дипломата.
Такође је казао да је међународна конференција о Украјини, која је планирана за јун у Швајцарској, нема перспективу јер Русија не учествује, а и због тога што не узима у обзир све аспекте ситуације и праве узроке сукоба.
Претходно је руски председник Владимир Путин рекао да је Русија за преговоре о Украјини, никоме није бранила да их води, за разлику од Запада чији циљ био да победи Русију. Он је истакао да Русија полази од тога да је легитимитет Владимира Зеленског као председника Украјине окончан.
Руски председник Владимир Путин у државној посети Белорусији - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2024
Специјална операција у Украјини
Путин: Русија за преговоре, али да се узме у обзир реалност - легитимитет Зеленског окончан
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала