- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Након усвојеног Закона о страним агентима у Тбилисију поново протест, САД прете последицама

© Sputnik / Sputnik / Уђи у базу фотографијаГрузијски парламент поништио вето председнице државе на закон о страним агентима
Грузијски парламент поништио вето председнице државе на закон о страним агентима - Sputnik Србија, 1920, 28.05.2024
Пратите нас
Парламент Грузије је већином гласова поништио вето председнице Саломе Зарубишвили који је ставила на закон о страним агентима. Након тога, у Тбилисију је отпочео протест који је подржала и Зурабишвили. Истовремено, Сједињене Америчке Државе осудиле су одлуку грузијског парламента и запретиле последицама, док Европска унија разматра одговор.
За је гласало 84 посланика, док је четворо било против.
„Закон је усвојен“, рекао је председник парламента Шалва Папуашвили.
Након што је грузијски парламент усвојио спорни Закон о страним агентима, у Тбилисију су поново почели протести демонстраната који се противе таквој одлуци.
Председница Грузије Саломе Зурабишвили обратила се преко видео-везе учесницима протеста окупљеним испред парламента, подржала их и позвала на отпочињање припрема за парламентарне изборе 26. октобра.
Она је истакла да ће предстојећи избори бити референдум на коме народ треба да одлучи хоће ли се приближити Европи или Русији.

САД прете, Европа разматра одговор

Портпарол Стејт департмента Метју Милер је, коментаришући одлуку грузијског парламента о Закону страним агентима истакао да Сједињене Америчке Државе осуђују ту одлуку и прете визним ограничењима и последицама кад су у питање евроинтеграције.
Према његовим речима, одлука грузијских посланика „представља претњу демократском путу и будућности економске безбедности“ Грузије, чланству у Европској унији и односима са Вашингтоном.
Он је такође додао да су САД спремне да уведу визна ограничења грузијским политичарима и члановима њихових породица који, наводно, подривају демократске процесе у Грузији.
Истовремено, у заједничкој изјави шефа европске дипломатије Жозепа Бореља и Европске комисије наглашено је да Европска унија и њене чланице проучавају све расположиве варијанте реаговања као одговор на усвојени закон о страним агентима у Грузији.
У саопштењу се истиче да апелују на Тбилиси да се „врати на европски пут“ и одбаци закон.

Закон о страним агентима

У уторак је у грузијском парламенту одржана пленарна седница на којој је усвојен нацрт Закона о страним агентима. У парламенту је током разматрања усвајања нацрта избила туча између посланика.
Портпарол Европске комисије Петер Стано закон о страним агентима назвао „озбиљном препреком ка европском путу Грузије“, док је портпарол Беле куће Карин Жан Пјер рекла да усвајање тог документа може да доведе до „фундаменталног ревидирања“ односа САД и Грузије.
Парламент Грузије је 7. марта 2023. године у првом читању усвојио предлог Закона о страним агентима. Након тога су у престоници земље почели масовни митинзи које је растеривала полиција уз примену сузавца и водених топова. Касније су власти повукле документ из парламента.
У априлу ове године владајућа партија „Грузијски сан поново је изнела спорни предлог закона на разматрање законодавног органа. Овај пут се уместо термина „агент страног утицаја утицајем“ користи појам „организација која спроводи интересе стране силе“. Остатак садржаја је непромењен. Најзад, у Тбилисију су обновљени протести уз захтев да се опозове предлог закона. Локална опозиција тврди да је овај документ аналог руског и усмерен је „против пријатеља земље“.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков назвао је такве изјаве апсурдним, подсетивши да је прва земља која је осмислила систем борбе против страних агената, Сједињене Америчке Државе. Он је додао да је то сада постала глобална пракса.
Грузија - Sputnik Србија, 1920, 23.05.2024
СВЕТ
Грузија: Не желимо да дозволимо украјинизацију земље, мајдан ни други фронт против Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала