- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Џефри Сакс: САД стоје иза дизања у ваздух гасовода „Северни ток“

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаЛука „Мукран“ логистички центар „Северног тока 2“
Лука „Мукран“ логистички центар „Северног тока 2“ - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2024
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе стоје иза дизања у ваздух гасовода „Северни ток“ и „Северни ток 2“, изјавио је амерички политиколог и економиста, професор на Универзитету у Колумбија Џефри Сакс у интервјуу за новинара Такера Карлсона.
„Дакле, САД су разнеле 'Северни ток', као што су обећавале вероватно десетине пута, али најновији случај била је изјава америчког председника Џозефа Бајдена, коју је дао чини ми се 7. фебруара 2022. године. У изјави за медије је рекао да ће, ако Руси нападну Украјину, 'Северном току' бити крај, а репортер који му је поставио ово питање, мислим да је из Немачке, рекао је: 'Господине председниче, како можете тако да причате? Како можете то да поступите?’ А он погледа и врло озбиљно каже: „Верујте ми, ми имамо своје методе“, рекао је Сакс.
Раније је о умешаности САД и Норвешке у диверзије на руском гасоводу писао познати амерички новинар и добитник Пулицерове награде Симор Херш.
Претходно је руски председник Владимир Путин у интервјуу Карлсону рекао да су диверзије на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“ извеле америчке обавештајне службе.

Инцидент на гасоводима

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је 26. септембра 2022. године саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа исте године због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала