- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Олимпијакос у Бачкој Тополи „преварио“ математику и на крају покорио Европу /видео/

© AP Photo / Petros GiannakourisОлимпијакос
Олимпијакос - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2024
Пратите нас
Олимпијакос је први пут историји освојио европски трофеј, након што је у финалу Лиге конференција у продужецима голом Ел Кабија био бољи од Фиорентине. А већ у осмини финала били су „виђени“ да испадају, јер су им математичке шансе за елиминацију Макаби Тел Авива биле 0,1 одсто!
Да, добро сте прочитали, није у питању никаква грешка. Наиме, Олимпијакос је на свом стадиону „Јоргос Караискасис“ 7. марта поражен и понижен резултатом 4:1 од Израелаца. Уследио је реванш недељу дана касније у Србији у Бачкој Тополи, где је Макаби због ситуације у Израелу играо као формални домаћин.
И тада се догодило нешто готово немогуће. Црвено-бели из Пиреја, чији је спортски директор прослављени југословенски фудбалер Дарко Ковачевић, успели су да напуне мрежу Макабија до врха и да славе с нестварних 6:1! укљујући и продужетке.
Наговештај да Олимпијакос ипак није отписан, као што су му математичке шансе сведене на историјски минимум у виду 0,1 процената да освоји Лигу конференција, јавио се на полувремену када је резултат био 3:0 у корист грчког тима.
Фудбалска лопта - Sputnik Србија, 1920, 30.05.2024
СПОРТ
Србија је у полуфиналу, а творац успеха поручује: „Скромни и понизни“
Данијел Поденс прво је постигао гол, а затим и поделио две асистенције Фортунису и Ел Кабију за „истопљену“ предност Израелаца већ до полувремена.
ДО краја сусрета у Бачкој Тополи, Еран Захави је смањио на 3:1 и поново је Макаби био тај који иде даље, да би Ел Каби осам минута пре истека регуларних 90 погодио за продужетак.
Стрелци за Олимпијакос у продужетку били су Стеван Јоветић и Ел Араби, чиме је Олимпијакос прошао у четвртфинале Лиге конференција. Тамо су елиминисали Фенербахче Душана Тадића, да би у двомечу полуфинала неочекивано лако избацили фаворизовану Астон Вилу.
На крају су у финалу одиграном у Атини захваљујући Ел Кабију, иначе најбољем стрелцу такмичења са чак 11 голова, избегли пенале против Фиорентине и први пут у историји се попели на кров Европе.
Све то, очекивано је утицало да се ноћ у Пиреју претвори у дан. Гомила пиротехнике, и доминација црвене боје, осветлиле су вече у Атини, а преко 100.000 људи нашло се на улицама грчке престонице.
Никола Миленковић - Sputnik Србија, 1920, 29.05.2024
СПОРТ
Миленковић поново празних шака – Олимпијакос освојио Лигу конференција
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала