- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Српска застава, потез дана и порука за навијаче: Да се зна ко је најбољи /видео/

© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFFНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
Пратите нас
Није тајна да француска публика може да буде превртљива према Новаку Ђоковићу иако је он најбољи тенисер свих времена и питање је колико ће још дуго моћи да га гледају. Међутим и у тренуцима када није омиљен српски ас успева да изазове емоције баш као што је то учинио и током меча са Карбаљесом Баеном.
Стиснута песница, благи осмех и задовољство, то је фотографија Новака Ђоковића која је обишла планету и чија је порука била јасна. Још је ту!
Организатори турнира нису желели пуно да причају, на профилу Ролан Гароса уз управо поменуту фотографију освануле су заставе Србије. Нису Французи имали довољно добре речи да опишу какву је партију приредио први рекет света, па је било довољно да покажу одакле долази.
После два одлична сета Новак није попуштао ни у трећем који је почео на местралан начин. Већ у првом гему извео је најбољи потез дана.
После овог поена публика је упала у транс и гласно је прославила Новакову мајсторију што није увек случај о чему је Новак говорио на кофенренцији за медије после меча.
„Видите, они су врло страствени навијачи. На моменте није лако, имао сам неке лепе ствари овде, али и мање лепе. Искусио сам обе стране. Наравно да желиш да навијају за тебе или да су бар неутрални, али то није увек могуће да се деси. Посебно када је случај када имате Француза за противника. Морате да будете свесни да идете у велику битку, не само против свог ривала, него и њих. То је нормално, подржавају свог земљака или земљакињу до победе, посебно ако су аутсајдери. Видео сам то код Гофана, како су били гласни, на тренутке и непријатни, али то је део спорта“, рекао је Новак.
Давид Гофан имао је непријатну ситуацију против заиста непристојних навијача од којих га је један чак и пљунуо.
„Ми смо другачији од фудбала и кошарке, али желите да имате добру атмосферу на мечу. Ја хоћу да видим како навијају. Вимблдон је наравно другачији јер има своју традицију, али сви други турнири - хоћете да видите како навијају, како певају... То је предивно за видети. Али, танка је линија када се то пређе и постане неприхватљиво за играче. Разумем што је Гофан реаговао, и ја сам слично искусио, тако да га подржавам што се жалио због таквих навијача. Није увек могуће толерисати такве ствари, не желите да трошите енергију на то, али некада морате да се суочи са тима који вас провоцирају“, рекао је Новак.
На претходним турнирима Новакова мотивација није била превише видљива, очигледно је било и да српски ас није увек био расположен, али Гренд слем је потпуно друга прича.
„Увек желим да побеђујем у три сета, начин на који сам добио Баену, то је начин на који желим да играм и како желим да добијам. Не желим себи да компликујем живот, да бих нешто тестирао. Причам метафорички. Има и истине у томе да када добијеш мечеве као последња два сета против Ербера која су била неизвесна, то је исто нешто важно, као део гренд слем циклуса и неког путовања. Моја мотивација је велика на слемовима и ту је заправо мотивација онаква какву желим да имам. Говорио сам од почетка године да су ми мисли после Аустралије били на Ролан Гаросу. Остали турнири били су увод у Гарос. Не могу да кажем да не осећам да године играју своју улогу, у смислу опоравка. Не желим дуге мечеве, да играм 4-5 сати, зашто то себи да радим? Желим да будем ефикасан, што брже, доминантније да победим. Да могу да спремим тело за наредни меч. Игра се у три добијена сета, на свака два дана, што мени значи. Ту свежину тражим и желим да одржим за неке наредне мечеве који ће бити тежи са бољим ривалима“, рекао је Новак.
Да је на Гренд слемовима далеко располеженији и мотивисанији доказао је када је после напорног меча одлучио да испоштује Марио Бартоли, бившу француску тенисерку, која му је затражила да покаже своју технику за једноручни бекхенд.
Са терена је изашао насмејан, а за то има разлога јер заиста делује да је значајно подигао форму. Нови изазов очекује га у суботу када ће се сусрести са Лоренцом Мусетијем.
Андреј Рубљов - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
СПОРТ
Слом Андреја Рубљова, крај једне руске бајке – и силовити Алкарас
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала