- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Бела кућа: Бајден не жели да буде одговоран за почетак светског рата

© AFP 2023 / BRENDAN SMIALOWSKIАмерички председник Џозеф Бајден
Амерички председник Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 02.06.2024
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден не жели да буде одговоран за почетак трећег светског рата, изјавио је координатор за стратешке комуникације Беле куће Џон Кирби говорећи о могућности сукоба између САД и Русије.
„Забринути смо због ескалације од самог почетка овог рата и забринутост и даље постоји. Председник је рекао да не жели да буде одговоран за почетак трећег светског рата“, рекао је Кирби у интервјуу за „Еј-Би-Си њуз“, коментаришући америчку подршку Кијеву у украјинском сукобу.
Он је напоменуо да Сједињене Америчке Државе не траже сукоб са Русијом нити било којом другом нуклеарном силом.
Кирби је, такође, истакао да амерички председник Џозеф Бајден схвата све последице своје одлуке да укине забрану за извођење напада украјинских оружаних снага америчким оружјем дубоко на руску територију.
„Председник је погледао дискусију међуресорног тима, уверио се да је схватио све последице овог захтева и затим га одобрио“, рекао је Кирби у интервјуу за „Еј-Би-Си њуз“, коментаришући Бајденову одлуку да укине забрану украјинској војсци да користи америчко оружје за нападе на територију Русије.
Кирби је додао да је дозвола тренутно ограничена и да се односи на оне циљеве унутар Русије који, по мишљењу САД, могу представљати претњу за Харковску област.
Представник Беле куће је напоменуо да су циљеви удара украјинских оружаних снага ватрени положаји руске војске.
„Они (Украјина) су затражили ограничену дозволу да користе оружје које су испоручиле САД против непосредне претње преко границе. Ради се о локацијама војске, ватреним положајима и логистичким базама“, објаснио је он.
Раније су у америчком Стејт департменту изјавили да је амерички председник Бајден дозволио Украјини да користи америчко оружје за противбатеријску борбу против циљева на територији Русије који прете Харковској области, али је оставио на снази забрану употребе оперативно-тактичких ракета „атакамс“ и другог ватреног оружја великог домета.
Коментаришући овакву западну реторику, руски лидер Владимир Путин је напоменуо да представници НАТО-а морају бити свесни са чиме се играју. Он је подсетио да су земље Алијансе у Европи по правилу ентитети са малом територијом и веома густом насељеношћу.
Искандер М - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
Специјална операција у Украјини
Русија упозорава Запад: Не правите фаталну грешку – ово није нуклеарни блеф
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала