Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина почела последњу фазу укидања - свега српског

CC BY-SA 4.0 / Wikipedia/Fitore Syla/Cropped photo / Центар Приштине
Центар Приштине - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2024
Пратите нас
Хапшење српских лекара, подизање оптужби против њих, затварање амбуланти, апотека, заплена лекова из Србије је део плана Аљбина Куртија да све српске институције насилно интегрише у систем тзв. Косова. Запад на све то ћути што Куртију даје одрешене руке да гаси једну по једну српску институцију на КиМ, упозорава посланик Милован Дрецун.
Специјално тужилаштво Косова подигло је оптужницу против два лекара српске националности који су радили у јединој српској амбуланти у Приштини, јер су наводно „стекли незаконит профит и представљајући се као чланови НВО и као лекари и пружали медицинске услуге и третмане без лиценце релевантних институција Косово а за те услуге примали редовне месечне уплате државних органа Србије у износу до 1.700 евра“.

Смета што смо Срби

Једној од оптужених особа је ово прво радно место и ни у сну није слутила шта ће доживети.
Како за Спутњик незванично каже, ништа није указивало да ће се десити упад косовске полиције, посебно јер се просторије где су примали како каже и Србе, и Албанце који су се јављали код лекара налази малтене тик уз полицијску станицу.
„Упали су иако је ту било неколико Срба у чекаоници којима су рекли да легну на под што су и урадили. Колега је изашао да види о чему је реч, а они су му рекли да подигне руке изнад главе и да позове остале запослене. У том тренутку давана је инфузија једној старијој бакици која живи у Приштини и рекли смо да сачекају али били су прилично груби, односно морали смо да јој обуставимо давање инфузије,“ присећа се саговорник Спутњика.
После тога, према речима истог саговорника, лекари су одведени на испитивање где су остали дуже од шест сати, при чему им није било јасно шта косовски полицајци желе да сазнају од њих.
„Све што улази у амбуланту се иначе пописује и није јасно на шта мисле када причају о неким „травама“ које нису регистроване на КиМ као лековито средство. Прво, то су све били лекови из Србије уредним путем достављени, за шта и Приштина иначе зна. Друго, нису ту биле никакве непознате травке, једино ако мисле на чајеве који су били наше лично власништво. При том, не знамо да постоје врсте биљака које су регистроване и одобрене за употребу на Косову и Метохију од стране Приштине као лековите, јер Косово нема неку такву агенцију," истиче наш саговорник.

Зашто амбуланта не ради

Како каже, једини разлог због чега им се све ово десило јесте што су осим што су Срби и што имају дипломе државе Србије.
„Ако смо ми као лекари згрешили не разумем зашто је та амбуланта затворена већ скоро шест месеци без образложења. Дакле, Срби који су углавном старији људи и који живе у Приштини, њих око 20 сада су препуштени сами себи, с обзиром да морају да иду до Грачанице по лекове или на преглед,“ каже саговорник Спутњика.
У поменуту амбуланту Косовска полиција је упала 31. јануара ове године при чему је забранила њен рад, а лекари су били тада осумњичени, а сада оптужени да су се бавили „недозвољеним медицинским активностима“.
На питање да ли оптужнице Приштине против српских лекара говоре да почиње удар на две последње институције под контролом Београда, здравство и просвету и хоће ли почети да упадају и у школе Милован Дрецун, бивши шеф скупштинског одбора за Косово и Метохију а сада за безбедност, каже да је ово увод у брисање српских институција на КиМ од стране Приштине.
„Ово је почетак довршавања плана односно, како каже Аљбин Курти, „ интегрисања свих српских институција“ у систем тзв. државе Косова како би се доле угасиле све српске институције. То је додатни атак на опстанак Срба на КиМ јер данас су кренули на здравство па ће тако и на школство у неком тренутку,“ оцењује Дрецун.

Рушење српских институција

У саопштењу тужилаштва у П риштини наводи се да је оптужница, након спроведених истражних радњи, подигнута због кривичних дела „незаконито обављање медицинске или фармацеутске делатности“ и „производња и дистрибуција штетних медицинских производа“.
Дрецун каже да Приштина неће бирати средства како би постигла свој циљ.
„Курти се неће зауставити, сад је кренуо на наше здравство да заплаши наше лекаре и особље које ради у нашем здравственом систему чиме жели да натера Србе да, ако им помоћ буде потребна, то затраже у косовских здравственим институцијама, а наше лекаре да прихвате њихове дипломе, ако желе да раде,“ каже он.
Дрецун подсећа да је већ било интервенција у апотекама које имају лекове из Србије, те да је укидањем динара доведен у питање рад свих институција Србије на КиМ уопште.
„То је политика од које Курти неће одустати а Запад му се не супротставља у томе тако да су њему руке одрешене да ради шта и како хоће, посебно јер он све поступке правда успостављањем правне државе. Запад то прихвата као објашњење али то је велики проблем за Србе јер о овим стварима Приштина не разговара у оквиру дијалога или са српском заједницом на КиМ,“ подсећа наш саговорник.
Дрецун је уверен да Курти неће стати и да ће се сигурно у перспективи острвити и на образовање које се на КиМ одвија по систему Србије.
Министар спољних послова Марко Ђурић са шефом Канцеларије Савета Европе у Београду Јаношем Бабићем - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2024
СРБИЈА
Ђурић са шефом Канцеларије СЕ о покушају Приштине да приступи Савету Европе
Зубин Поток - Sputnik Србија, 1920, 31.05.2024
СРБИЈА
Нови атак на приватну имовину Срба: Београд реаговао на одлуку о експропријацији земљишта на КиМ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала