- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Западни медији: Бајден постигао компромис са Немачком око изградње руског гасовода „Северни ток 2“

© AP Photo / Alex BrandonЏозеф Бајден
Џозеф Бајден - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2024
Пратите нас
Амерички председник Џозеф Бајден постигао је својевремено компромис са немачким властима у вези са изградњом руског гасовода „Северни ток 2“, саопштио је немачки лист „Зидојче цајтунг“, позивајући се на тајна документа, које је министарство економије земље доставило листу на основу судске одлуке.
„Управо под Бајденом почињу промене. Санкције су укинуте, а ‘Норд Стрим 2 АГ’ (оператер гасовода ‘Северни ток 2’) избегава казну“, истиче се у чланку.
Истиче се да је бивши амерички председник Доналд Трамп категорички иступао против изградње гасовода, мада се управо за време Бајдена ситуација променила.
„Актуелни амерички председник је желео да изглади односе са немачким пријатељима без обзира на то што је он сам био критички настројен према гасоводу“, истиче се у чланку.
Лист је такође открио много докумената који сведоче о контактима Берлина са Вашингтоном по питању „Северног тока 2“.
Претходно је Генерално тужилаштво Русије упутило Вашингтону и Берлину нове захтеве због терористичких напада на гасоводе „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“, саопштио је портпарол надзорног органа Андреј Иванов.
Раније је о умешаности САД и Норвешке у диверзије на руском гасоводу писао познати амерички новинар и добитник Пулицерове награде Симор Херш.
Претходно је руски председник Владимир Путин у интервјуу Карлсону рекао да су диверзије на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“ извеле америчке обавештајне службе.

Инцидент на гасоводима

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је 26. септембра 2022. године саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа исте године због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 07.05.2024
РУСИЈА
Бугарски угао: Ускоро ће изаћи на видело ко је дигао у ваздух „Северни ток“ – Немци знају али ћуте
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала