- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Ролан Гарос добија новог шампиона – после две деценије

© AP Photo / Kin CheungРоџер Федерер, Новак Ђоковић и Рафаел Надал
Роџер Федерер, Новак Ђоковић и Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2024
Пратите нас
Услед повлачења Новака Ђоковића, најбољег тенисера света, са Ролан Гароса, догодиће се преседан какав није виђен две деценије. Отворено првенство Француске добиће новог шампиона.
Ролан Гарос важи за један од најтежих тениских турнира који постоји, о чему је недавно причао и Новак Ђоковић. Због специфичних услова и посебног односа Рафаела Надала и шљаке, овај турнир одувек је резервисан само за тенисере са светског врха.
Због тога не чуди чињеница што су поред Надала Ролан Гарос успели да освоје само Новак Ђоковић, Роџер Федерер и Стан Вавринка.
Последњи пут када је неко други подигао трофеј било је још давне 2004. године када је титула отишла у руке Аргентинцу Гастону Гаудију. Од 2005. почела је владавина Надала који пехар није испустио све до 2009. године када је Федерер успео да освоји једини трофеј на Ролан Гаросу.
Уследио је нови, овога пута петогодишњи низ „краља шљаке“ да би томе поново на пут стао Швајцарац, али овога пуа Стан Вавринка. Годину дана касније, први пут у Француској химну своје земље Србије чуо је на победничком постољу Новак.
Наредне четири титуле поново иду у руке Надалу, а онда други пут шампион париске шљаке постаје српски ас 2021. године. Славни Шпанац није му допустио да одбрани титулу, избацио га је наредне године у четвртфиналу после чега 14. пут у каријери подиже пехар на истом месту.
Трећи пут Ђоковић је освојио торфеј прошле године, али га неће одбранити јер је због повреде колена односно оштећења менискуса био приморан да се повуче после пласмана у четвртфинале.
Због тога после пуне две деценије у Паризу ће се чути химна која није ни српска, ни швајцарска, а можда ни шпанска уколико шампион не буде Карлос Алкарас.
После 20 година Ролан Гарос добија новог победника.
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2024
СПОРТ
Руд, Бекер и Алкарас пружили подршку Ђоковићу – Циципас је био шокиран
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала