- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Оснивач форума у Давосу признао руским пранкерима: Нема изгледа за Украјину у ЕУ и НАТО

© Sputnik / Алексей ВитвицкийЛого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу
Лого ЕУ на згради седишта Европског парламента у Бриселу - Sputnik Србија, 1920, 05.06.2024
Пратите нас
Придруживање Украјине НАТО и Европској унији је тренутно, очигледно, немогуће, али је неопходно одржавати перспективу придружења у будућности, изјавио је оснивач и извршни председник Светског економског форума (СЕФ) Клаус Шваб у разговору са руским пранкерима Вованом и Лексусом.
Пранкери су се Швабу представили као економиста Жак Атали и указали на немогућност ступања Украјине у ЕУ и НАТО у овом моменту.
„То је очигледно, али је свеједно потребно задржати могућност да ће то бити учињено“, оценио је Шваб.
Поред тога, Шваб је прокоментарисао украјински сукоб и подржао његово замрзавање.

„Највероватније би било решење које постоји између две Кореје. Односно, не формализовано, такорећи, узјамно признање, већ нека врста замрзавања борбених дејстава“, нагласио је он.

Претходно, амерички председник Џозеф Бајден није искључио могућност да Украјина остане ван НАТО после завршетка сукоба, али да САД намеравају да наставе да је наоружавају.
Раније је лист „Политико“, позивајући се на пет дипломата, објавио да Европска унија намерава да отпочне званичне преговоре о приступању Украјине и Молдавије крајем јуна.
На самиту ЕУ 14. децембра одлучено је да се започну преговори о будућем чланству у Европској унији са Украјином и Молдавијом. У јуну 2022. ЕУ је Украјини и Молдавији доделила статус земље-кандидата за чланство у ЕУ, постављајући неколико строгих услова за формални почетак преговора о њиховом приступању. Европска унија више пута је наводила да је таква одлука у великој мери била симболична како би подржала Кијев и Кишињев у њиховој конфронтацији са Москвом.
Мађарски премијер Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 22.12.2023
СВЕТ
Орбан: Преговори са Украјином о чланству у ЕУ само политички гест
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала