- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Орбан: Путинова изјава о слању оружја другим земљама није пропаганда

© Sputnik / Лола ЂорђевићВиктор Орбан
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2024
Пратите нас
Изјава руског председника Владимира Путина о могућим испорукама руског оружја у друге земље и регионе је веома важна и заснована на чињеницама, рекао је мађарски премијер Виктор Орбан и додао да проратна политика Запада може да доведе до тога да локални конфликт ескалира до нивоа светског рата.
„Русија је рекла да почев од сада може да испоручује оружје противницима САД било где у свету – то је крупна изјава, заснована на чињеницама. То није пропаганда“, рекао је Орбан за радио „Кошут“.
Према његовим речима, ако Русија на тај начин одговори на то што Запад шаље Украјини оружје све већег домета и испоручи оружје, на пример, Куби или земљама Африке, број жртава у светским сукобима ће се повећати и ситуација ће свуда постати напетија.
„Нисмо од старта изоловали регионални сукоб. Проратно оријентисани политичари су направили од тога европски сукоб, он се претворио у сукоб Истока и Запада… Тако од регионалних сукоба настају светски ратови. Питање је може ли се то зауставити? Нада умире последња, али сваким даном могућности је све мање“, навео је Орбан.
Према његовим речима, садашњи потези Запада представљају припрему за директан сукоб са Русијом, међутим, њене резерве по питању војске и сировина су највеће у свету.
Ако Запад говори о могућем слању војника у Украјину онда је то веће решена ствар, само слеп човек не би видео да ће се војна психоза ЕУ завршити управо тиме.
"Западне земље су по питању Украјине близу тачке без повратка", рекао је он.

Без учешћа НАТО у потенцијалној мисији НАТО у Украјини

Мађарска неће учествовати у потенцијалној мисији НАТО у Украјини јер то види као претњу сопственом суверенитету, додао је мађарски премијер.
"Када НАТО заиста покрене војну мисију у Украјини територија Мађарске и контрола над мађарским јединицама које би биле предвиђене за мисију пале би под команду НАТО. Ако се то деси ми бисмо изгубили важан део суверенитета и од тог тренутка не бисмо могли да зауставимо мађарске војнике да учествују у рату", рекао је Орбан.
Он је нагласио да Мађарска нема намеру да учествује у офанзивним операцијама Алијансе изван њене територије, укључујући и Украјину.
Подсетимо, председник Русије је на састанку са уредницима светских медија на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу рекао да одговор на испоруке Украјини далекометног наоружања може бити асиметричан.
„Размишљамо о томе да, ако неко мисли да је могуће да се испоручује такво оружје у ратну зону за нападе на нашу територију и да нам ствара проблеме, зашто онда ми немамо право да своје оружје исте класе испоручимо у оне регионе света, где ће се изводити напади на виталне објекте оних земаља које то раде против Русије“, рекао је Путин.
Дмитриј Медведев - Sputnik Србија, 1920, 06.06.2024
РУСИЈА
Медведев: Земље које сматрају САД за непријатеља, наши су пријатељи
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала