- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Орбан: Да жели, ЕУ може да заустави сукоб у Украјини за дан

© Sputnik / Лола ЂорђевићПремијер Мађарске Виктор Орбан
Премијер Мађарске Виктор Орбан  - Sputnik Србија, 1920, 08.06.2024
Пратите нас
Руководство ЕУ могло би да заустави сукоб у Украјини за 24 сата да жели, међутим, они желе директан сукоб с Русијом и крећу се ка томе, изјавио је премијер Мађарске Виктор Орбан.
„Када би руководство ЕУ сада желело да буде мир, прекид ватре би наступио на фронту за 24 сата. Требало би само да кажу: ‘Драги Украјинци, неопходан је прекид ватре, морате да станете, нећемо више давати ни оружје ни новац док се не обустави ватра и не почну преговори’. Бивши амерички председник Доналд Трамп то може да среди за дан“, рекао је Орбан у интервјуу за ТВ2.
Орбан је додао да ако западне земље наставе да доносе одлуке о слању Украјини оружја све већег домета истим темпом као и до сада, ускоро ћемо се приближити последњој тачки након чега ће се западноевропски или амерички војници појавити у Украјини.
„Овог тренутка смо на неколико центиметара од директног сукоба“, упозорио је он и додао да лидери ЕУ то желе.
Подсетимо, Орбан се у марту састао са Трампом који је рекао да неће давати новчану помоћ Украјини ако поново постане председник, а Европа без Америке не може да финансира тај сукоб и он би онда завршио.

Будимпешта жели договор са НАТО

Мађарски премијер је рекао и да генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг наредне недеље долази у посету Мађарској и да ће се тада разговарати о неучешћу Будимпеште у активностима Алијансе против других земаља.
„Следеће недеље, после избора за ЕП, долази нам генерални секретар НАТО и ми ћемо разговарати и о томе. Потом, 1. јула следи самит НАТО у Вашингтону. Морамо да се боримо за то да Мађарска може, као што и жели, да остане по страни свих активности које желе да спроводе ван њених граница а против других држава“, рекао је Орбан.
Он је и раније говорио да Мађарска жели да склопи договор са Столтенбергом или његовим наследиком о томе да Будимпешта неће учестовати у евентуалним операцијама против Русије у Украјини, а да при томе остане чланица савеза.
Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто је раније рекао да НАТО жели да повећа своју координациону улогу у испорукама оружја Украјини и обуци војника и да 31 земља подржава ту одлуку, али да Мађарска не жели и неће бити део тога.
Виктор Орбан - Sputnik Србија, 1920, 07.06.2024
СВЕТ
Орбан: Путинова изјава о слању оружја другим земљама није пропаганда
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала