- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Бела кућа против предлога о забрани размене информација из СТАРТ-а са Русијом

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаБела кућа
Бела кућа - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2024
Пратите нас
Администрација америчког председника Џозефа Бајдена успротивила се амандману Конгреса у вези предлога одбрамбеног буџета за 2025. годину, којим се забрањује размена са Москвом података у оквиру Споразума о смањењу стратешког офанзивног наоружања (СТАРТ), наводи се у саопштењу Беле куће.
„Администрација је одлучно против одељка 1231 који би ограничио Министарство одбране САД да Русији доставља обавештења, да спроводи размену података два пута годишње, активности које се тичу инспекције или телеметрије, предвиђених СТАРТ-ом“, наводи се у саопштењу.
Бела кућа је додала да овакве одредбе могу да ограниче способност Вашингтона да „прилагоди или ослаби дејства у оквиру Споразума у зависности од околности“.
Председник Русије Владимир Путин је 21. фебруара објавио да Москва обуставља учешће у СТАРТ-у, али да не иступа из њега. Он је нагласио да пре него што се поново покрене питање наставка рада у оквиру тог споразума руска страна треба да разуме како ће у њега бити урачунати арсенали не само САД, него и других нуклеарних држава, чланица НАТО-а, односно Француске и Велике Британије. Путин је 1. марта потписао закон о обустављању учешћа Русије у СТАРТ-у.
СТАРТ је једини руско-амерички режим контроле нуклеарног наоружања који истиче 2026. године. Москва и Вашингтон су почели да договарају параметре будућег споразума о ограничењу нуклеарног наоружања, али је дијалог прекинут након почетка специјалне војне операције у Украјини.
Нуклеарна бојева глава - Sputnik Србија, 1920, 22.05.2023
РУСИЈА
Русија: Америка манипулише подацима о офанзивном наоружању
Погледајте и:
Танја
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала