- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Већ бивши западни лидери, а бацају милијарде долара у украјинску црну рупу

© Tanjug / AP Photo/Andrew MedichiniЕмануел Макрон и Ђорђа Мелони на самиту Г7
Емануел Макрон и Ђорђа Мелони на самиту Г7 - Sputnik Србија, 1920, 14.06.2024
Пратите нас
Шесторо од седам лидера држава Г7 су већ бивши политичари али им то не смета да воде пропалу политику и наставе да бацају милијарде долара у украјинску црну рупу, каже за Спутњик историчар Саша Адамовић.
Самит Г7 можда је најслабији састанак лидера последњих година, а разлог је што је већина лидера Г7 заузета изборима и унутрашњим проблемима у својим земљама и једноставно немају времена за Украјину, наводи у тексту насловљеном „Шест хромих патака и Ђорђа Мелони“ бриселски портал „Политико“.
Лидерима Г7 од којих су скоро сви у кризи то није сметало да договоре да до краја године доделе Украјини 50 милијарди долара, користећи замрзнуту руску имовину.

Бивши лидери: Већина неће присуствовати следећем самиту Г7

Очито је да овогодишњи самит Г7 лидери тих земаља не дочекују у најбољем расположењу с обзиром на проблеме на личном нивоу а и због глобалне ситуације која за њих није најпогоднија, пошто се морају суочити са великим бројем проблема за које нисам сигуран да имају адекватно решење, каже Адамовић.
Сви они на личном плану као политичари, осим Ђорђе Мелони, налазе се у веома тешкој ситуацији и вероватно већина њих неће присуствовати следећем самиту Г7 за годину дана, додаје Адамовић.
С друге стране глобални проблеми с којима се суочавају, пре свега рат у Украјини и сукоб на Блиском истоку, не иду у складу са прижељкивањима колективног Запада, нити има било какве перспективе да би се ситуација могла преокренути, сматра Адамовић.
„С обзиром да је резултат рата у Украјини практично одлучен и да је Русија пред победом, а Украјина пред поразом. С друге стране, на Блиском истоку Израел се показао не само као држава која у овом тренутку спроводи геноцид над Палестинцима у Гази, већ се на неком вишем стратешком нивоу нашао практично пред поразом, јер нема повољног решења, односно излаза за Израел из ове трагичне ситуације у Гази.“

Бацање милијарди долара у украјинску црну рупу

Иако потпуно свесни да нема начина да се исход украјинског сукоба промени у њихову корист, додаје Адамовић, лидери Г7 настављају да бацају милијарде долара у украјинску „црну рупу“. На тај начин ће само повећавати могућност даље ескалације да би спречили неизбежни пораз Украјине, а чак су спремни да и сам НАТО уведу у конфронтацију са Русијом. А ако то ураде, тешко да ће се добро провести јер ће се суочити са најјачом копненом армијом на свету, сматра Адамовић.
„Г7, односно колективни Запад није променио своје циљеве од почетка рата у Украјини а то је да Русија доживи војни пораз на терену, односно да економски пропадне и зато на овај начин настављају да финансирају своју пропалу политику. Са друге стране, Г7 окреће главу од геноцида у Гази иако су и даље спремни да као и претходних деценија деле лекције и оптужбе на тему геноцида свима другима. Видели смо то раније на примерима Русије и Кине, али Израел као држава која ужива потпуну подршку Запада, изгледа да може да ради шта год жели.“
Зато Запад и Г7 окрећу главу и не желе да виде оно што се дешава у Гази, наглашава Адамовић.
Осим тога, Г7 има велики проблем на економском плану са Кином јер, иако сами себе називају најиндустријализованим државама на свету, чини се да је то прича из неких прошлих времена јер је у овом тренутку индустријска моћ Г7 слабија од индустријске моћи Кине, додаје Адамовић.

Камате на руску имовину осигурање кредита за Украјину

Идеја да се руска замрзнута имовина искористи за финансирање рата у Украјини још увек није прошла и очигледно је да постоје неслагања на Западу, јер би такав потез био не само кршење међународног права већ би се свео на обичну пљачку, истиче Адамовић.
А лидери наводно то не желе јер би тако довели у питање евентуално поверење на међународном нивоу и на тај начин би уплашили и друге земље и одвратили их од било какве економске сарадње са Г7, сматра Адамовић.
Зато су смислили су другачију варијанту да од замрзнуте руске имовине искористе само камате које нису мале, као осигурање за кредит од 50 милијарди долара ког би поново бацили у украјински црну рупу, оцењује Адамовић.
„За врло кратко време би се показало да је неопходно још средстава јер смо и раније видели да се средства, без обзира колико су велика, веома брзо троше и нон стоп су потребна нова. Али ето, украјинска црна рупа још увек тражи сипање силних милијарди, иако је исход рата познат. А с обзиром да су недавно одржани избори за европски парламент, а видели смо да из избора у изборе на сваких пет година да је ситуација у ЕУ све гора и гора, можда бисмо могли да направимо и једно мало предвиђање да смо можда присуствовали последњим изборима за Европски парламент. Јер је за наредних пет година основано претпоставити да ЕУ више неће постојати.“
Време ће нам показати шта ће бити са Г7, али нисам сигуран да је перспектива Г7 бар мало светлија од перспективе ЕУ, закључио је Адамовић.
Погледајте и:
Зеленски и Бајден - Sputnik Србија, 1920, 13.06.2024
СВЕТ
Бајден и Зеленски потписали споразум о гаранцијама безбедности: Снаге САД неће штитити Украјину
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала