- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија поручила Америци: Повуците нуклеарно оружје из Европе – то је најозбиљнији проблем континента

© Sputnik / Maxim BlinovМинистарство иностраних послова Руске Федерације
Министарство иностраних послова Руске Федерације - Sputnik Србија, 1920, 19.06.2024
Пратите нас
Москва захтева од Вашингтона да повуче из Европе све америчко нуклеарно наоружање и да елиминише инфраструктуру за његово распоређивање, изјавила је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.
„Без обзира на борбену готовост оружја у склопу заједничких нуклеарних мисија НАТО, ова крајње дестабилишућа пракса сама по себи остаје најозбиљнији проблем који се тиче безбедности континента“, оценила је дипломата.
Она је нагласила са су захтеви Русије у вези са тим непромењени и да укључују повлачење из Европе комплетног америчког нуклеарног наоружања, као и елиминисање постојеће инфраструктуре за његово размештање.
Захарова је још упозорила да ће на све потенцијалне претње Далеком истоку Русије, укључујући распоређивање америчких ракета средњег домета у Јапану, руска страна адекватно одговорити.
Она је објаснила да су планови јапанских власти о „подривању“ ненуклеарног статуса, као и одржавање вежби са стратешким бомбардерима и изгледи за размештање у Јапану америчких ракета средњег домета забрињавајући.
Раније је пољски председник Анджеј Дуда у интервјуу издању „Факт“ изјавио да су пољске власти спремне да на својој територији распореде америчко нуклеарно оружје.
Програм „Nuclear Sharing“ омогућава Сједињеним Америчким Државама да распоређује своје нуклеарно оружје у земљама НАТО-а које га не поседују. САД имају у Европи и Турској 100 тактичких нуклеарних ракета. Бојеве главе су снаге од 0,3 до 50 килотона за бомбе Б61-3 и Б61-4 и складиште се у шест база у Белгији, Немачкој, Италији, Холандији и Турској.
Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков - Sputnik Србија, 1920, 25.04.2024
РУСИЈА
Русија о опцији нуклеарног оружја САД у Пољској: Опасна игра са непредвидивим последицама
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала