- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Вијетнам и Русија граде нови безбедносни систем - Азија и Пацифик нису више „америчко двориште“

© Sputnik / POOL / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин у Вијетнаму
Владимир Путин у Вијетнаму - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2024
Пратите нас
Посета Владимира Путина Вијетнаму говори о заокрету Москве ка Истоку и јачању руског утицаја у азијском региону. Москва и Ханој су истомишљеници у стварању нове светске архитектуре – обе државе сматрају да поредак треба да буде заснован на међусобном поштовању и међународном праву.
Према наводима руских експерата, Вијетнам и Русија данас бране принципе мултиполарног света, а Москва данас све јасније и доследније артикулише своје националне интересе у Азијско-пацифичком региону, што изузетно иритира Сједињене Америчке Државе, које себе сматрају глобалним лидером.
Стручњаци напомињу да америчке политичке елите већ дуги низ година покушавају да Азијско-пацифички регион учине „својим двориштем“, али Вијетнам и друге државе, пре свега социјалистичке оријентације, опиру се тој политици глобалног хегемона.
Шеф Центра за проучавање војних и политичких сукоба Андреј Клинцевич истиче да је Вијетнам, пре свега, трговински и економски партнер Русије.
„Југоисточна Азија је сада нова Европа, где технологија цвета и где је дошло до наглог економског раста. За разлику од Европе која упада у рецесију и где се погоршава ситуација, у Азији се бележи раст. Зато сарадња са таквим земљама има велики значај. Јасно је да је Вијетнам за нас, пре свега, трговински и економски партнер. То су питања везана за туризам, наше технологије, инвестиције и нашим доласком тамо. Са војног становишта, наравно, постоји и сарадња. И можемо да испоручимо разне технологије за Вијетнам“, рекао је Андреј Клинцевич.
Прошле године трговина је порасла за осам одсто и достигао је цифру од пет милијарди долара. Русија извози храну, минералне сировине, машине и опрему у Вијетнам, а ова земља такође увози одећу, воће и поврће.
Трансакције у националним валутама су већ показале своју ефикасност. Прошле године њихов удео је био 40 одсто, а у првом тромесечју текуће године – чак 60 одсто.
Вијетнамски медији наводе да Русија спроводи 186 инвестиционих пројеката у Вијетнаму у вредности од око 985 милиона долара. Они су концентрисани првенствено у индустрији нафте и гаса, рударству и прерађивачкој индустрији. Вијетнам реализује 18 инвестиционих пројеката у Руској Федерацији у вредности од 1,63 милијарде долара.
© Sputnik / Vladimir Smirnov/POOL / Уђи у базу фотографијаРусија и Вијетнам потврђују своју усредсређеност на промовисање формирања праведнијег мултиполарног светског поретка, наводи се у заједничкој изјави двеју земаља о даљем продубљивању свеобухватног стратешког партнерства
Государственный визит президента Владимира Путина во Вьетнам - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2024
Русија и Вијетнам потврђују своју усредсређеност на промовисање формирања праведнијег мултиполарног светског поретка, наводи се у заједничкој изјави двеју земаља о даљем продубљивању свеобухватног стратешког партнерства

Пријатељство Русије и Вијетнама трн у оку Запада

Према његовим речима, развој трговинско-економског партнерства са Вијетнамом ће помоћи јачању утицаја Русије у региону.
„Ми јачамо, условно речено, свој утицај у овом региону и потискујемо одатле Европљане и Американце. Разлика је у томе што Американци и Европљани, по правилу, ако дођу са инвестицијама то је увек усмерено на рушење система. Има интересантна књига ‘Исповест економског убице’, која описује „јастребове” – представнике транснационалних корпорација који су долазили у различите земље и терали их да узимају кредите од Американаца, због чега су они падали у ропску зависност. Русија делује сасвим другачије. Ми заиста долазимо са технологијама, са комплексним решењима и пројектима који омогућавају и њима и нама да се развијамо… То укључује логистику, енергетику, технологију, образовање“, појаснио је Клинцевич.
Вијетнам и Русију повезује традиционално пријатељство и свеобухватно стратешко партнерство које се продубљује, али Путинова посета Северној Кореји и Вијетнаму је „трн у оку Западa“. Амерички медији пишу да су вијетнамске власти игнорисале критике Сједињених Држава док су примале руског председника у посету, с циљем јачања веза с Русијом.
Москва је захвална Вијетнаму на уравнотеженој позицији по питању украјинске кризе и жељи да допринесе дипломатском решавању проблема, док Вијетнам не заборавља подршку коју је Совјетски Савез пружао земљи, посебно у рату против Француске и Сједињених Држава. Након победе и потпуног ослобођења Вијетнама совјетски градитељи, инжењери, лекари, педагози и научници помагали су у обнови земље. Совјетски стручњаци много учинили за изградњу привредног и одбрамбеног потенцијала Вијетнама.
Азијска турнеја Владимира Путина у Северну Кореју и Вијетнам показује да је руски председник већ почео да спроводи свој план о стварању новог евроазијског система безбедности, који је раније најавио на седници колегијума Министарства спољних послова, констатују руски експерти.
Важан део евроазијског система безбедности треба да буду питања економије, социјалног благостања, интеграције и обострано корисне сарадње, решавања проблема сиромаштва, неједнакости итд.
Током Путинове посете Ханоју, две земље су се договориле да појачају сарадњу у области одбране и безбедности и да се заједно боре против нових и традиционалних изазова у складу са међународним правом. Постигнут је и договр да не улазе у савезе једни против других.
Путин је рекао да две земље деле интерес за „развој поуздане безбедносне архитектуре“ у региону Азије и Пацифика засноване на неупотреби силе и мирном решењу спорова где нема простора за „затворене војно-политичке блокове“.
Програм сарадње у области војно-техничке сарадње има широк спектар активности, а Ханој је заинтересован за развој своје Ратне морнарице и развој сарадње у сектору ваздухопловства и бродоградње.
Русија и Вијетнам потписали су споразуме о унапређењу сарадње у области образовања, науке и технологије, истраживања нафте и гаса и здравства. Такође су се сложили да раде на мапи пута за нуклеарни научни и технолошки центар у Вијетнаму.
Постоје перспективе сарадње на развоју саобраћајног коридора Владивосток-Хошимин, а компаније из Русије су као суинвеститори и добављачи спремне за пројекте производње природног течног гаса. Један од перспективних праваца је и реализација пројеката стварања нових и модернизације постојећих постројења за производњу електричне енергије.
Путин је допутовао у званичну посету Вијетнаму након што је у Пјонгјангу потписао споразум о стратешком партнерству са председником Северне Кореје Ким Џон Уном. Руски председник је разговарао са генералним секретаром Централног комитета Комунистичке партије Вијетнама Нгујен Фу Чонгом, председником То Ламом, премијером Фам Мин Тином и председником Народне скупштине Чан Тхан Маном.
Руски експерт Евгениј Власов каже да се вијетнамска страна са западним партнерима састаје „у веома ограниченим форматима“ и да не памти да су неког високог госта дочекала сва четири лидера Вијетнама, као што је то било у Путиновом случају.
Ово је пета Путинова посета Вијетнаму, а прва после 2017. године.
Председници Русије и Вијетнама, Владимир Путин и То Лам  - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2024
РУСИЈА
Путин завршио азијску турнеју: По чему ће остати упамћена посета руског лидера Вијетнаму
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала