- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Прекините сарадњу“: Сеул изразио протест Русији због споразума са Северном Корејом

© Sputnik / Ramil Sitdikov / Уђи у базу фотографијаПоглед на Сеул
Поглед на Сеул - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2024
Пратите нас
Амбасадор Русије у Јужној Кореји Георгиј Зиновјев позван је у Министарство спољних послова те земље у вези са Споразумом о свеобухватном стратешком партнерству које су потписале Русија и Северна Кореја. Министарство је саопштило да је дипломати изнет став Сеула и да је Москва посаветована да прекине војну сарадњу са Пјонгјангом.
Према информацијама дописника Спутњика, руски амбасадор је у Министарству провео нешто дуже од пола сата.
Како је прецизирано, дипломата је позван у МИП Јужне Кореје како би му био изражен протест у вези са новим споразумом Москве и Пјонгјанга, који предвиђа војну помоћ у случају напада на једну од страна.
С тим у вези, Зиновјев је изјавио да су покушаји уцене и претње Русији неприхватљиви, саопштила је руска амбасада у Сеулу.
„Са своје стране, руски амбасадор је истакао неприхватљивост покушаја претњи и уцена против Руске Федерације. Он је истакао да сарадња Русије и Северне Кореје није усмерена против трећих земаља, да је у складу са принципима и нормама међународног права и да доприноси јачању мира и стабилности на Корејском полуострву“, наводи се у сопштењу.
Подсетимо, руски председник Владимир Путин боравио је у дводневној званичној посети Пјонгјангу, током које је потписан нови међудржавни Споразум о свеобухватном стратешком партнерству Русије и Северне Кореје. Споразумом се постављају обимни задаци и смернице за продубљивање руско-корејских веза на дужи рок. Он предвиђа, између осталог, помоћ у случају агресије на једног од потписника документа.
Путин је поручио да јужнокорејске власти немају разлога за бригу, јер оне, колико је познато, не планирају агресивна дејства против Северне Кореје.
Русија је објаснила да је документ у складу са свим нормама међународног права и да није усмерен против трећих земаља.
Застава Јужне Кореје у Сеулу - Sputnik Србија, 1920, 20.06.2024
РУСИЈА
Јужна Кореја осудила потенцијалну војну сарадњу Москве и Пјонгјанга
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала