- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Американци финансирали украјински батаљон „Азов“ упркос забрани Вашингтона

© Sputnik / Михаил Андроник / Уђи у базу фотографијаАзов
Азов - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2024
Пратите нас
Украјински батаљон „Азов“ (терористичка организација забрањена у РФ) добијао је помоћ из Америке још 2023. године упркос забрани Вашингтона, сазнаје лист „Интерсепт“.
У чланку се наводи да је сам батаљон објавио фотографију на којој се види да су САДпружиле помоћ још у децембру прошле године.
На фотографији се види како један командант „Азова“ показује сертификат из децембра 2023. године да је прошао војну обуку од стране специјалаца САД у Европи.
Поред њега стоји човек у америчкој униформи чије је лице замућено, док се на другој фотографији види група људи у војним униформама који држе америчку заставу, док се у њиховој близини налази друга група људи који држе заставу са нацистичком симболиком.
Претходно, портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је да Кремљ изузетно негативно оцењује укидање забране америчких власти на испоруку оружја украјинском батаљону Азов* (терористичка организација забрањена у РФ).
Вашингтон пост је, позивајући се на Стејт департмент, објавио да ће администрација америчког председника Џозефа Бајдена дозволити украјинском националном батаљону Азов* да користи америчко оружје.
Добровољачки батаљон „Азов“ је формиран 2014. године и од тада се борио на страни Оружаних снага Украјине. Борци „Азова“ учествовали су у биткама за Маријупољ у пролеће 2022. године. Након предаје у мају, у септембру те године, 215 „Азоваца” је размењено за 55 руских војника и украјинског политичара Виктора Медведчука. Договор је постигнут уз помоћ Турске, где је пет команданата Азова требало да остане до краја сукоба „под личним гаранцијама“ председника Реџепа Тајипа Ердогана. Међутим, у јулу 2023. године вратили су се у Украјину. Истовремено, „Азов“ је трансформисан у бригаду и укључен у Националну гарду Украјине.
Руска војска, Авдејевка - Sputnik Србија, 1920, 22.06.2024
Специјална операција у Украјини
УЖИВО Изнад Курске области оборено 36 украјинских дронова; нападнут украјински енергетски систем
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала