- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Марфи против раздруживања у БиХ: Колонијална политика „највеће америчке дипломатске срамоте“

© Sputnik / Маријана КолаковићБосна и Херцеговина, илустрација
Босна и Херцеговина, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2024
Пратите нас
Амерички амбасадор Мајкл Марфи више пута је у свом мандату показао, а саопштење по ком је мирно раздруживање у БиХ претња интересима САД је најубедљивији доказ, да Америку не занимају Бошњаци већ је интересују само интереси САД на одређеном простору, сматра политиколог Анђелко Козомара.
Американци у БиХ немају никакав други осим војно-политичког интереса, па чак ни економски, јер америчке фирме до сада нису инвестирале ниједан долар у привреду БиХ, каже Козомара за Спутњик.

Најопаснији дипломата који је столовао у Сарајеву

„Њима је стратешки битна БиХ да не дође евентуално неко други, попут Кине или Русије, на ово подручје. И Марфи је, свесно или не, јасно показао да једна мала Република Српска са милион и двеста хиљада становника по попису, а питање је колико их заноћи у Републици Српској, угрожава националне интересе највеће светске силе. Шта то у пракси значи? Значи да ако морам да штитим своје интересе, учинићу све да их заштитим, па ако треба и војно да интервенишем. Зато је Мајкл Марфи од свих америчких амбасадора до сада најопаснији и усуђујем се да кажем најбезобразнији дипломата који је столовао у Сарајеву.“
Козомара поставља питање у каквом су стању амерички национални интереси ако их угрожава ресторан ћерке Милорада Додика у центру Бањалуке, па су му Американци на Марфијев предлог увели санкције.

Колонијална политика „највеће америчке дипломатске срамоте“

Мајкл Марфи је човек који не бира средства и вероватно и Бошњаци једва чекају да му виде леђа у септембру кад му истекне мандат, јер је он „највећа дипломатска срамота САД на овим просторима“, сматра Козомара.
„Никада се такав амбасадор није појавио, са таквим ставовима, таквим претњама и таквим јавним иступима. И што је најгоре, он се у апсолутно све меша. Рецимо, у Федерацији се, да изузмемо Републику Српску, редовно састаје са федералним министрима и командује шта ће ко радити, коју ће гасну интерконекцију да направе… Све он одређује, а нажалост, Бошњаци све то мирно посматрају и ћуте. Не само бошњачки политичари, него ни њихови новинари и политички аналитичари не смеју да се супротставе таквој једној колонијалној политици коју заговара Мајкл Марфи.“

Марфи део коруптивне шеме?

Ко год да у септембру дође уместо Марфија не може бити гори од њега, сматра Козомара који је лично упознао већину америчких амбасадора у БиХ за које каже да су поштовали бар основне одредбе Бечке конвенције о дипломатском понашању.
„Он је једини који уопште није прочитао ту конвенцију и сигурно је да Стејт Дипартмент има информације, о томе шта он ради, како ради и како се понаша. Не бих се изненадио да је у неком тренутку био и део коруптивних комбинација у Сарајеву јер Бошњаци су на све спремни. Знамо како су неке високе представнике масно подмићивали. На пример, један од њих је купио вилу на Јабланичком језеру за 60.000 марака а кад му је истекао мандат , том истом човеку од кога је купио, продао је за 300.000 марака. Знамо све те комбинације, шта се радило и како су они поштовали тај дипломатски кодекс, тако да ме не би изненадило да је и Мајкл Марфи део тога“, закључио је Козомара.
Уочи истека рока ког је Република Српска поставила за формулисање Плана мирног раздруживања у БиХ, америчка амбасада у Сарајеву огласила се тврдњом да је мирно раздруживање претња интересима САД.
Председник Републике Српске Милорад Додик поставио је америчком амабасадору Мајклу Марфију питање имају ли Срби, Хрвати и Бошњаци право да се договоре или су заморчићи САД, и зашто би мирно раздруживање три конститутивна народа у БиХ угрожавало било чије интересе.
Додик је оценио да САД интересују само амерички интереси, а да их је за Бошњаке, Србе и Хрвате брига као за лањски снег.
Погледајте и:
Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 24.06.2024
РЕГИОН
Додик: Сарајевски интелектуални круг скинуо маске - сад се види ко разваљује БиХ
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала