- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Споразум са Пјонгјангом — упозорење за оне који проблеме решавају војним путем

© Sputnik / Vitaliy BelousovМинистарство спољних послова Русије
Министарство спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2024
Пратите нас
Споразум између Русије и Северне Кореје представља упозорење за земље које планирају да решавају проблеме региона војним путем, документ није усмерен против трећих земаља, изјавиоје заменик руског министра спољних послова Андреј Руденко.
„Тај споразум је својеврсно упозорење за оне земље које би вероватно рачунале или планирају да војним путем реше проблеме полуострва и региона у целини“, рекао је Руденко у интервјуу за Спутњик.
Он је нагласио да је Руска Федерација више пута истицала да споразум није усмерен ни против Јужне Кореје, ни против трећих земаља, нити је усмерен на подривање ионако тешке ситуације у региону североисточне Азије.
Према речима дипломате, главни извор напетости у подрегиону је политика САД, „које, користећи тензије на Корејском полуострву, стално повећавају своје војно присуство у региону“.

„Главни циљ читаве те политике није само и не толико Северне Кореје, колико јеобуздавање Кине и Русије. У оквиру тог двоструког обуздавања, Американци користе тренутне тензије, које сами провоцирају, за размештање њихових базаи ракетних система на територији савезника САД“, додао је он.

Како је рекао, Москва очекује да ће Сеул мирно прихватити споразум између Русије и Северне Кореје и да ће превладати здрав приступ односима са њом.
Руденко је такође констатовао да су напорима влада двеју земаља односи Москве и Сеула, упркос томе што се Јужна Кореја придружила режиму санкција Запада, „ипак успели да их одрже у прагматичном правцу и да не склизну у директну конфронтацију“.
„Очекујемо да овај приступ деле и у Сеулу“, додао је руски дипломата.
Подсетимо, руски председник Владимир Путин боравио је 18. и 19. јуна у дводневној званичној посети Пјонгјангу, током које је потписан нови међудржавни Споразум о свеобухватном стратешком партнерству Русије и Северне Кореје. Споразумом се постављају обимни задаци и смернице за продубљивање руско-корејских веза на дужи рок. Он предвиђа, између осталог, помоћ у случају агресије на једног од потписника документа.
Путин је поручио да јужнокорејске власти немају разлога за бригу, јер оне, колико је познато, не планирају агресивна дејства против Северне Кореје.
Поглед на Сеул - Sputnik Србија, 1920, 21.06.2024
РУСИЈА
„Прекините сарадњу“: Сеул изразио протест Русији због споразума са Северном Корејом
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала