- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Џулијан Асанж изашао из америчког суда као слободан човек /видео/

© AFP 2023 / YUICHI YAMAZAKIЏулијан Асанж
Џулијан Асанж  - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2024
Пратите нас
Оснивач Викиликса Џулијан Асанж признао је кривицу по једној тачки оптужбе пред америчким судом у Сајпану у замену за укидање свих других оптужби и слободу, а по изласку из суда отишао је на аеродром одакле је одлетео за Аустралију.
Асанж се изјаснио кривим по једној оптужби за прибављање и објављивање војних тајни САД, као резултат договора са тужиоцима америчког Секретаријата за правосуђе, чиме је обезбедио себи слободу.
Појавио се пред федералном суду у Сајпану, главном граду Северних Маријанских острва, америчког комонвелта у Пацифику, чиме је уважена његова жеља да избегне улазак у континентални део Сједињених Држава.
У обраћању суду, Асанж је рекао да верује да је Закон о шпијунажи на основу којег је оптужен у супротности са правима из Првог амандмана, али да прихвата да подстицање извора да дају поверљиве информације за објављивање може бити незаконито.
У судници је одговарао на основна питања америчке окружне судије Рамоне Манглоне и благо се осмехнуо када га је прогласила слободним човеком, преноси АП.
Како се наводи, као услов за изјашњавање о кривици, од њега ће се тражити да уништи информације које су достављене Викиликсу.
Договор са тужиоцима да призна кривицу за једно кривично дело му такође омогућава да се врати у родну Аустралију без одласка у амерички затвор. Био је у затвору у Великој Британији последњих пет година, борећи се против изручења Америци на основу оптужнице према Закону о шпијунажи која је могла да носи дуготрајну затворску казну у случају осуде.
Неочекивани договор омогућава обема странама да остваре одређени степен победе, при чему је амерички Секретаријат за правосуђе у стању да реши без суђења случај који је покренуо тешка правна питања и који можда никада не би стигао до пороте с обзиром на дуготрајан темпо процеса екстрадиције.
Викиликс, сајт за откривање тајни коју је Асанж основао 2006. године, поздравио је најаву договора, уз речи захвалности свима који су стали и борили се за њих и остали посвећени борби за његову слободу.
Одмах након пресуде, сајт је објавио да Асанж иде у Аустралију.
Амерички Секретаријат за правосуђе пристао је да се саслушање одржи на удаљеном острву јер се Асанж противио доласку на континентални део САД и зато што се налази близу Аустралије, где се враћа након што се изјаснио о кривици.
Порука на мајици Емира Кустурице Слобода за Џулијана Асанжа - Sputnik Србија, 1920, 25.06.2024
СВЕТ
Цена новинарске слободе, уништено и здравље и живот
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала