Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти није спремaн за разговор са Београдом, а кад ће бити - не зна се

© Tanjug / АП/Virginia MayoНова рунда дијалога о КиМ
Нова рунда дијалога о КиМ - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2024
Пратите нас
Приштини одговара да дијалог не мрда са мртве тачке, јер би у супротном морала да спусти лопту на северу Косова и да испуни одређене обавезе, као што су нови избори у све четири српске општине. Тиме би изгубила север и осујетила сопствене планове да испуни започето, а то је да сломи и растера српску заједницу пре свега на северу Косова.
Ово је мишљење политичког коментатора и професора на Универзитету у Приштини Луке Јовановића поводом одбијања председника владе привремених косовских институција Аљбина Куртија да се сретне са председником Србије Александром Вучићем у оквиру планираног трилатералног састанка у Бриселу.

Курти није спреман

Састанак је захтевала Европска унија као посредник у дијалогу а јуче је добила потврду да ће се Курти и Вучић срести. Међутим, иако је Курти боравио у Бриселу, он је у последњем моменту преко посредника ЕУ поручио Вучићу да "није спреман на сусрет са њим“.
Јовановић каже да је овако нешто било и за очекивати јер Курти нема намеру да води дијалог око било чега.
„Епилог је очекиван јер Курти не жели да преговара нити да се договара већ само жели да добије признање од Србије. Њега не занима да се стање на северу Косова и Метохије стабилизује, нити да формира ЗСО. Тако да се није десило ништа ново,“ констатује Јовановић.
Он додаје да су из Приштине стигле занимљиве поруке упућене управо Куртију и то наводно од опозиције, а тицале су се тога да не треба да иде на разговор са Вучићем и да треба да тражи само безусловно признање од Србије, што би могло да му буде алиби и разлог зашто је одбио сусрет са српским председником.

Одговара му ситуација

„Ово јесте само по себи мало чудно, јер се опозиција не слаже баш са Куртијевом политиком у свему кад је дијалог у питању… Иначе, сама Приштина је у старту саботирала било какав договор, или разговор, како то већ и ради већ дуже од деценију неприхватањем да испуни своје обавезе нити да повуче потребне потезе да се обустави терор над Србима на северу КиМ. Напротив, Приштини одговара да стање остане какво јесте јер жели да до краја разбије језгро српске заједнице на КиМ. Истовремено, Курти је свестан да због свог понашања неће сносити никакве последице од тзв. међународне заједнице јер игра игру која управо и њој одговара,“ оцењује Јовановић.
Наравно, каже наш саговорник, Куртију не пада на памет да се дијалог развије нити да дође до неког договора, нарочито јер само стање на северу Косова и Метохије њему одговара а то је протеривање српске заједнице и њено сламање .

За њега нема пацки

„Уколико би пак дошло до одређених договора они би се прво тицали повратка стања од раније на северу Косова, о чему Курти и не размишља јер би на тај начин изгубио све институционалне привилегије које је добио. Овако, он сматра да нема никакву обавезу јер се ништа није договорио ни са ким, што му по његовој логици даје одрешене руке да се понаша како он мисли да треба да се понаша. Курти зато има намеру да што је могуће дуже пролонгира неки озбиљнији састанак на вишем нивоу, јер му дешавања у ЕУ и Америци иду на руку с обзиром да ЕУ чека конституисање нове администрације, а Америку избори."
Председник Србије Александар Вучић је данас рекао да је имао коректан састанак са одлазећим високим представником ЕУ Жозепом Борељом и посредником Мирославом Лајчаком.
Он је новинарима пренео да се три пута враћао на састанак са посредницима, који су му преносили Куртијеве поруке, да би на крају био обавештен да Курти „није спреман за састанак са њим“. Вучић је изјавио и да ће дијалог главних преговарача бити настављен у уторак или среду наредне седмице.

Шта је Курти тражио

Жозеп Борељ је, обраћајући се новинарима после данашњих састанака, рекао да није било трипартитног састанка јер Приштина није спремна и није хтела да га одржи.
Он је навео и да је Курти изнео три услова да се укључи у процес нормализације односа а то су: да формализацију основних споразума морају да потпишу одговарајући шефови влада; повлачење писма резерве, које је 13. децембра 2023. године бивша српска премијерка Ана Брнабић доставила Европској унији, а у коме потврђује црвене линије о примени споразума о путу ка нормализацији односа са Косовом, а које су први пут представљене од стране Србија и писмено изражава решеност да не жели да се примене сви чланове договора из Охрида.
И трећи Куртијев услов је, према речима Бореља, био да се Милан Радојичић и његова група изручи косовским правосудним органима. Високи представник је додао да Србија није била спремна да испуни услове Косова.
Александар Вучић и Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2024
СРБИЈА
Вучић у Бриселу: Курти није хтео или смео да се састане са мном, наставак дијалога у уторак, среду
Жозеп Борељ - Sputnik Србија, 1920, 26.06.2024
СРБИЈА
Борељ: Данас о наредним корацима, договорено мора да се спроведе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала