Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Ухапшен Београђанин због сумње на терористичко удруживање, полиција наставила акције у Србији

© Tanjug / JOVANA KULAŠEVIĆПолиција
Полиција - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2024
Пратите нас
Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да је у Београду ухапшено још једно лице због сумње на терористичко удруживање.
„У Београду је ухапшено још једно лице због сумње на терористичко удруживање. Реч је Игору Деспотовићу из Београда, рођеном 1999. године, који је пре две године већ хапшен због тога што је био администратор више милитантних група на интернету које су позивале на џихад“, саопштио је Дачић.
Он је објаснио да се поступак против Деспотовића и даље води, а он је пуштен из притвора.
„Он је после тога наставио комуникацију са екстремистима, тако да је свакодневно имао комуникацију са убијеним терористом Жујовићем, због чега се сумња да је директно учествовао у логистичкој подршци и организацији овог терористичког акта. Акција полиције се наставља на више локација у Србији“, изјавио је министар Дачић.

Игор Деспотовић осуђиван за подстицање на извршење терористичких дела

Игор Деспотовић је у априлу је осуђен за подстицање на извршење терористичких дела.
Виши суд му је изрекао првостепену казну затвора од три године, док Апелациони суд треба да донесе коначно одлуку с обзиром да је ово друга првостепена пресуда. Оглашен је кривим јер је континуирано и јавно, путем видео-снимака, фотографија и текстова износио и преносио идеје којима се посредно подстиче на вршење кривичног дела тероризам, пише Танјуг.
У оптужници се наводи да је он на друштвеним мрежама направио неколико профила који су били јавни и доступни свима. На тим профилима је постављао низ текстова, снимака и фотографија који величају организацију, која је од стране Уједињених нација проглашена за терористичку – „Исламска држава“ (ДАЕШ*).
Он је објављивао фотографије наоружаних припадника и вођа терористичке групе „Ал Каида“*.
Такође, Деспотовић је осуђиван пресудом Вишег суда у Београду 2018. године због кривичног дела расна и друга дискриминација, на казну затвора у трајању од шест месеци, која је извршена у просторијама у којима станује, уз примену електронског надзора.

У току предистражни поступак ради утврђивања свих елемената кривичног дела тероризам

Јавно тужилаштво за организовани криминал саопштило је вечерас да је у току предистражни поступак у правцу утврђивања свих елемената кривичног дела тероризам, а поводом напада у коме је тешко телесно повређен полицијски службеник М.Ј, иначе припадник Жандармерије МУП РС и у коме је смртно страдало једно млађе мушко НН лице.
"Поводом напада на припадника Жандармерије МУП РС, који се одиграо данас око 11,00 часова у Београду, на раскрсници улица Мајора Јагодића и Младена Стојадиновића, испред Амбасаде Државе Израел, обавештавамо јавност да је у току предистражни поступак у правцу утврђивања свих елемената кривичног дела тероризам из члана 391 Кривичног законика, наводи се у саопштењу Јавног тужилаштва за организовани криминал.
О наведеном догађају обавештен је дежурни јавни тужилац јавног тужилаштва за организовани криминал који је по добијању обавештења од стране полиције, изашао на лице места, непосредно извршио увиђај лица места, те издао све потребне налоге у циљу правилног и потпуног утврђивања чињеничног стања на основу кога би се могла донети законита одлука, додаје се, пренео је Танјуг.

Израелски министар спољних послова захвалио Влади Србије

Израелски министар спољних послова Израел Кац захвалио се данас Влади Србије на брзом одговору на „покушај терористичког чина“ на амбасаду Израела у Београду.
„Желим да захвалим Влади Србије и онима који су били укључени у брзу реакцију, на њиховој подршци и сарадњи поводом покушаја терористичког чина на амбасаду Израела у Београду, током којег је српског жандарма повредио терориста. Такође, повређеном жандарму желим брз опоравак. Тероризам не може бири толерисан“, написао је Кац на свом налогу на мрежи Икс.
*Терористичка организација забрањена у Русији
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 29.06.2024
СРБИЈА
Вучић: Постоји 100 група индикативних на тероризам, жандарм ће бити одликован чим изађе из болнице
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала