- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Израел присвојио највећи део палестинске територије за последњих 30 година

© Sputnik / Лола Ђорђевић Израелска застава
 Израелска застава  - Sputnik Србија, 1920, 04.07.2024
Пратите нас
Израел је прогласио површину од 1.270 хектара на Западној обали реке Јордан „државном земљом“, што је рекордна површина палестинске територије у последњих 30 година, која је истовремено била призната као државна земља Израела, саопштила је израелска организација за заштиту права „Шалом ашхав“ („Мир — сада“) .
У саопштењу ове организације, која прати насељеничке активности Израела на Западној обали, истиче се да је израелска пракса проглашења територија државним „један од основних метода помоћу којих држава Израел тежи да учврсти контролу над деловима на окупираним територијама“.
Организација је такође нагласила да су израелске власти донеле ову одлуку 25. јуна, али да је званично објављена тек 3. јула.
„Земља која је проглашена државном више се не сматра приватном својином Палестинаца. Лишени су могућности да је користе. Поред тога, Израел ће државну земљу дати у закуп искључиво Израелцима“, поручује се у саопштењу.
Такође се наводи да је значајан део ове територије од 1.270 хектара који је проглашен државном земљом „раније био дефинисан као национални парк и пожарна зона за војну употребу“, а проглашењем „овог подручја државним“ завршава се процес „израелског освајања“ ове територије.
Насељеничка активност Израела на Западној обали реке Јордан један је од главних проблема у односима Јерусалима и међународне заједнице и палестинским властима. Поред тога, ови кораци представљају једну од препрека у потрази за миром са Палестинцима који такву експанзију доживљавају као политику консолидације јеврејске државе на освојеним територијама.
Палестинци у оквиру процеса мирног решавања сукоба са Израелом који је сада обустављен захтевају да будуће границе две државе буду у оквиру линија које су постојале до Шестодневног рата 1967. године, уз могућу размену територија. Они се надају да ће створити своју државу на Запандој обали реке Јордан у Појасу Газе и желе да Источни Јерусалим буде њихова престоница. Израел одбија да се врати на границе из 1967. године, нарочито да дели Јерусалим са Палестином, који је већ прогласио својом вечном и недељивом престоницом.
Газа - Sputnik Србија, 1920, 04.06.2024
СВЕТ
Хамас не пристаје на споразум који не предвиђа трајно примирје и повлачење Израела
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала