- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Америчке ловце обарали Срби, шта их тек чека ако крену на Русију

© Фото : Public domain/John DerdenФ-16
Ф-16 - Sputnik Србија, 1920, 11.07.2024
Пратите нас
Испоруку ловаца Ф-16 Украјини Москва ће сматрати намерном провокацијом НАТО у нуклеарној сфери због њихове способности да носе нуклеарно оружје. Ипак, руски војни експерти су сигурни да ти авиони неће изменити ситуацију на бојном пољу.
Руска војска ће уништити ту технику, као и сваку другу опрему коју је до сада Запад испоручио кијевском режиму, истичу војни стручњаци, коментаришући изјаву америчког генералног секретара Ентонија Блинкена да je „у овом тренутку“ пошиљка борбених авиона Ф-16, коју су обезбедиле Данска и Холандија, на путу ка Украјини и да ће они већ „овог лета летети над том земљом“.
Тој „авионској коалицији“ придружила се и Норвешка, најавивши слање шест ловаца Ф-16.
Генерал-мајор Владимир Попов, заслужни војни пилот Русије, каже да испорука тих ловаца Кијеву неће променити ситуацију на фронту, него ће само пружити још једну шансу да се покаже ефективност руског наоружања.
„Кијев очекује пробој и велике могућности са тим авионима, али са 12, 16 или 18 комада Ф-16 на линији контакта, дугој више од хиљаду километара, неће моћи ништа да ураде. Друго, треба узети у обзир да су авиони који ће бити испоручени из западних земаља, било из Холандије или из Норвешке, одслужили своје, благо речено. Они су у резерви, у хангарима и требало би их средити. То ће бити урађено и то ће учинити земље које их испоручују“, каже Попов.
Ти западни ловци биће увучени у борбе са руским борбеним авионима и претпреће велике губитке, додао је он.
По оцени Москве, Запад показује незаинтересованост за завршетак сукоба у Украјини, јер наставља да „пумпа“ кијевски режим све деструктивнијим врстама оружја, о чему сведоче и планиране испоруке Ф-16. Другим речима, Запад чини још један корак ка ескалацији.
Ови ловци, америчке производње, биће легитимна мета за руске снаге, чак и ако полете из трећих земаља, пошто се не искључује могућност да ће они бити базирани на аеродромима земаља у окружењу, с обзиром да је украјинска инфраструктура већ добрим делом уништена или је и даље на мети руских ракета. У том смислу, као могуће земље за базирање тих авиона помињу се Пољска и Румунија.
Украјина има озбиљан проблем са инфраструктуром, аеродромима, центрима за одржавање и сервисирање ациона, складиштењем пројектила, танкирањем горива и другим техничким и логистичким питањима. Осим тога, и са пилотима.
Део украјинских пилота прошао је основну обуку у иностранству за летење на Ф-16, што није довољно за борбе са руском авијацијом и далеко искуснијим руским пилотима. У том контексту, експерти не искључују да ће на тим авионима уместо украјинских летети НАТО пилоти.
Још једна опција је у игри – да ће ти авиони бити уништени на аеродромима, и пре него што полете.

Ловци Ф-16 „просипали“ осиромашени уранијум по Србији

Вест о испоруци ловаца Ф-16 дошла је на дан када лидери земаља чланица НАТО учествују на самиту у Вашингтону, где обележавају 75. годишњицу постојања алијансе.
Самозвани председник Украјине Владимир Зеленски, коме је мандат истекао у мају, изразио је наду да ће Ф-16 стићи овог лета, уз наводе да Русија свакодневно користи 300 летелица у рату против Украјине, а да је Кијеву потребно минимум 128 ловаца Ф-16. За сада је познато да неће добити ни упола мање.
Попов напомиње да ће Кијев добијати ловце у партијама, а не све одједном, што је недовољно за сукоб са далеко моћнијом руском армијом.
Уз подсећање да Запад испоруку авиона Ф-16 Кијеву одлаже већ две године, Попов не искључује ни могућност да би западне земље могле да преиспитају своју одлуку, јер би уништавање западних ловаца у Украјини могло да означи и јак ударац на њихову репутацију.
„Није искључено ни да би западне државе, које су донеле одлуку о испоруци Ф-16 украјинском Ратном ваздухопловству, могле да одустану од те идеје. Авион Ф-16 је западни бренд, један од најбољих ловаца у западним земљама, који се данас, у већој или мањој мери, користи у шездесетак земаља широм света. Ако они буду обарани у Украјини, онда ће то бити веома негативна реклама за те авионе. А, резултат и ефикасност њиховог рада при сусрету са руским пилотима, у ситуацији дуела ће, без сумње, бити катастрофална“, закључио је Попов.
Од седамдесетих година прошлог века, Америка је произвела више од 4.600 авиона Ф-16 који су се развијали и модернизовали током деценија употребе, а према подацима портала „Флајт глобал“ у свету у употреби је око 2.800 ових ловаца.
Ф-16 је први пут у борби употребила израелска војска, 1981. године, у Либану, а Ф-16 је постао и главна ударна снага НАТО авиона током агресије на СР Југославију 1999. Према отвореним подацима, у нападима на Југославију учествовало је 126 борбених авиона Ф-16, са најсавременијим наоружањем, уз масовну употребу муниције са осиромашеним уранијумом. Један је оборен у подручју Мачве противавионским ракетним системом „нева“, совјетске производње, а претходно су српске снаге обориле Ф-16 и у Босни и Херцеговини, у околини Мркоњић града.

Ф-16 поделиће судбину „абрамса“ и „леопарда“

Међутим, чак и бивши амерички пилоти тврде да ће небо изнад Украјине бити најопаснији фронт за Ф-16 јер ће се суочити са напредним руским ПВО системима и ракетама „ваздух-ваздух“ великог домета.
Како наводе, руске снаге ће прилично лако откривати америчке ловце јер имају моћне радаре и Украјинци ће бити на нишану и пре него што започну ваздушне маневре, док руски експерти прецизирају да ће се Оружане снаге Русије америчким авионима Ф-16, између осталог, супротставити уз помоћ система ПВО великог домета С-400, као и уз помоћ ловаца пете генерације Су-57 и Су-35. Ово су тешки ловци и више класе од америчких Ф-16.
Стручњаци упозоравају да би се Оружане снаге Украјине и НАТО могле одлучити да употребе америчке ловце за напад и на Русију - Белгородску, Вороњешку, Курску и Ростовску област, као и на територију Краснодарског краја и Крим, али Русија је свакако спремила одговор и изненађења.
У сваком случају, судбина Ф-16 је незавидна, као што је и судбина америчких тенкова „абрамс” и немачких „леопарда”, који се редовно уништавају на бојном пољу.
Специјална војна операција руске војске у Украјини - Sputnik Србија, 1920, 21.09.2023
РУСИЈА
Русија: Бићемо спремни ако Америка одлучи да Кијеву испоручи оружје дугог домета
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала