- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија: Знамо ко је наручилац идеје о одбрамбеној унији ЕУ

© Sputnik / Maksim Blinov / Уђи у базу фотографијаПоглед на московски Кремљ
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2024
Пратите нас
Европска унија својом милитаризацијом прети да испровоцира нову, већу катастрофу, изјавио је за Спутњик шеф руске делегације на преговорима у Бечу за питања војне безбедности и контроле над наоружањем Константин Гаврилов, коментаришући идеју председника Европске комисије Урсуле фон дер Лајен да ЕУ претвори у одбрамбену унију.
„Оснивачи ЕУ су још крајем 40-их година прошлог века, почетком 50-их година као њен темељ поставили циљ спречавања новог рата на континенту. Циљ је такође био и пораст благостања европских грађана. Али, шта видимо после 70 година? Интензивирање ратне психозе провлачи се као црвена нит кроз активности ове интеграционе уније“, истакао је Гаврилов.
Дипломата је додао да је санкциона политика за Европу била као рикошет који је резултирао невиђеном енергетском кризом и инфлацијом.

„Идејни творци ЕУ би буквално требало да се преврћу у гробу, јер европски пројекат, упркос првобитним задацима финансира крвопролиће у Украјини и својом милитаризацијом прети да изазове нову, већу несрећу“, оценио је саговорник.

Истовремено, он је подвукао да треба схватити ко је наручилац ове идеје.
„Сједињеним Америчким Државама иде у прилог да управо Европљани улажу више у одбрану и тиме ојачају европски ослонац НАТО. На крају крајева, у случају ескалације напетости, Американци су као и увек преко океана“, нагласио је Гаврилов.
Поред тога, према његовим речима, Вашингтон никада неће дозволити својим европским потчињенима да буду независни у војно-политичким пословима.
Он је такође поновио да Русија никада није и не представља претњу по ЕУ.
„Међутим, све агресивнији антируски потези колективног Брисела и надаље ће нас приморавати да предузимамо компензационе мере у циљу осигурања безбедности“, поручио је дипломата.
Он је закључио да Русија пажљиво прати појачану тенденцију ка милитаризацији ЕУ.
Претходно, Урсула фон дер Лајен обећала је данас да ће покренути пројекте одбране ЕУ, укључујући ваздушни штит, као и да неће одустати од зелене политике, уколико поново буде изабрана за други мандат на челу Европске комисије.
Тројицка кула, Кремљ, Москва - Sputnik Србија, 1920, 18.07.2024
РУСИЈА
Кремљ о одбрамбеној унији ЕУ: Европа настројена на конфронтацију, променићемо приступ
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала