- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пуч у Вашингтону: Како је Бајден постао Камала /видео/

© AFP 2023 / MANDEL NGANЏо Бајден и Камала Харис
Џо Бајден и Камала Харис - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2024
Пратите нас
Пре само две недеље поручивао је пркосно да ће своју председничку кандидатуру повући само ако Господ Бог то од њега затражи. Још прошлог петка његов изборни тим најавио је да кампању наставља ове седмице. У недељу 27. јула у 11:17 проследили су и мејл подршке актуелном председнику. А онда је, два и по сата касније, Џо Бајден саопштио да се повлачи.
До даљег ће остати непознато да ли му се обратио Господ Бог или неко подједнако свемогућ у непрозирном свету њихове дубоке државе. Тек, ток овогодишњих председничких избора у САД постаје још чуднији него што је био и досад.

Загонетни агент службе безбедности

Почев од атентата на водећег опозиционог кандидата, Доналда Трампа, кога је он преживео само пуким случајем или божанском интервенцијом, а свакако упркос Тајној служби која га није заштитила да би онда брже-боље ликвидирала атентатора.
Што се тога тиче, иначе, непријатна сазнања само се откривају – испоставило се да је Тајна служба на атентатора Томаса Крукса била упозорена читавих сат времена, а не само пола сата пре атентата, и да је снимљен на згради с које је пуцао па ипак ништа није предузето док није било прекасно. Или можда тачно на време.
А сенатор Рон Џонсон указује и на загонетног агента једне од безбедносних служби присутног на лицу места који је нетрагом нестао, као и на могућност постојања још једног снајпера, имајући у виду да се на аудио снимцима јасно чују три различита оружја, што је потврдио чак и Си-Ен-Ен. Ту мистерију додатно продубљује шефица Тајне службе Ким Читл која је, пре него што је поднела оставку, у сведочењу пред Конгресом потврдила да је снајпериста Тајне службе испалио само један хитац. Истрага се наставља.
Необичан низ догађаја наставио је компјутерски колапс широм света који можда нема непосредне везе с америчким изборима, али је упадљиво да је у средишту тог, никад досад забележен скандала, била компанија ”Краудстрајк” која је, сарађујући са Демократском партијом и ФБИ-ем, имала кључну улогу у формирању ”Рашагејт” наратива којим је зауздан и обликован први председнички мандат Доналда Трампа. Тако да је питање да ли се и сада нешто спрема, тим пре што је ”Краудстрајк” ангажован на обезбеђивању избора у САД.

Сукоб с Обамом

Да би се онда председник Бајден, усред позива да одустане од кандидатуре после очекиване колико и катастрофалне ТВ дебате председничких кандидата, заразио наводним ковидом и нестао из јавности. Појавио се пред камерама тек данима касније, овог уторка, тако да се зна да је (за сада) довољно жив. Али то је отприлике и једино што се поуздано зна о околностима под којима је одлучено да уради баш оно што је говорио да неће урадити осим ако не буде поменуте божанске интервенције. А такве интервенције, разложно је претпоставити, овде није било.
Али је, зато, било интервенције утицајних чланова Демократске партије, према писању ”Њујорк тајмса” и осталих медијских организација које редовно саучествују у операцијама обликовања јавног мњења за рачун њихових власника. Џо Бајден је због захтева да се повуче чак ушао у сукоб с Бараком Обамом, док му је Ненси Пелоси, јавља ”Политико”, поставила ултиматум, рекавши му да мора да оде, те да то ”може да буде урађено на лакши, или на тежи начин”.
На крају је све завршено изненадним твитом о повлачењу којим је, заједно са читавим остатком света, о одлуци донетој у име Џоа Бајдена обавештена и његова Бела кућа. Али интрига ту не престаје.
Недуго потом, наиме, уследио је исказ Бајденове подршке његовој потпредседници Камали Харис да га наследи као председнички кандидат. Ту подршку, редом, почињу да исказују и сви други важни припадници партијске врхушке, од брачног пара Хилари и Бил Клинтон до претеће Ненси Пелоси која је неколико дана ћутала пре него што је и сама подржала Харисову, коју је Трамп задовољно описао као ”опаку и глупу”.
Само је Барак Обама, веома упадљиво, ћутао данима.
Вивек Рамасвами, блиски Трампов савезник, због тога је сугерисао да ће уследити председничка кандидатура Мишел Обаме. ”Чини се неизбежним”, сагласан је с тим био и милијардер Илон Маск који се после атентата разоткрио као Трампов присталица и финансијер.
На крају, тек у петак, Мишел и Барак Обама придружили су се хору подршке Камали Харис. Што само потврђује да се иза сцене одвијала борба за утицај о којој, у духу америчких демократских начела, гласачи неће сазнати ништа.

Последња освета одлазећег председника

А вреди скренути пажњу и на поруку милијардера Џона Моргана, једног од демократских мегадонатора који је, незадовољан заменом Џоа Бајдена Камалом Харис, поручио да је својом подршком њој Бајден заправо сместио онима који су га приморали да се повуче – ово, можда, и само стога што се, кад је имала прилику да се кандидује пред сопственим бирачима, током прелиминарних избора у Демократској партији 2020, показала толико токсичном да је, с подршком између два и четири одсто демократа, обрукана, морала да се повуче и пре него што су предизбори честито и започели.
Али Бајденова политичка судбина – нимало незаслужена, наравно – показала је и да у америчкој демократији не бирају бирачи него милијардери, који су и донели одлуку да Бајден буде уклоњен након што су увидели да неће моћи да га довуку до новембра и притом победе. Па су онда, не обазирући се на процедуре и гласаче, одлучили да Камали Харис пребаце и делегате који такав мандат нису добили, и новац који је за кампању добио Џо Бајден а не Камала Харис. Није мало оних који су прокоментарисали да се у Америци управо догодио пуч. Или су се, само, показали у правом светлу…
Шта се то догодило током ове игре престола у Вашингтону? Да ли ће Камала Харис заменити Џоа Бајдена и формално? И какве шансе она има против Доналда Трампа ако он жив дочека новембарске изборе?
О овим су питањима у ”Новом Спутњик поретку” говорили научни сарадник Института за европске студије Стеван Гајић и публициста и историчар Срђа Трифковић.
Погледајте емисију:
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала