- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Немачка нашла „кривца“ за експлозију на „Северном току“ – ухапсити Владимира

© AP Photo / Danish Defence CommandМесто цурења гаса на гасоводу "Северни ток" у водама Данске
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2024
Пратите нас
Тврдње о томе да је немачко тужилаштво издало налог за хапшење Украјинца због експлозија на гасоводима „Северни ток“ има за циљ да се скрене пажња и наведе на погрешан траг, јер Украјина нема потребне ресурсе да такву диверзију спроведе у дело, оцењује руски експерт Владимир Брутер.
„Украјинци ово нису могли да ураде, јер за то немају ни техничке могућности, ни геолокацијске податке. Стога је искључено да су то урадили Украјинци. Што се тиче конкретног човека, он је могао да учествује у овоме, али није главни у овој операцији. Штавише, можемо рећи да он сам то ни на који начин није могао да обезбеди, нити је на било који начин могао то да реализује“, каже Брутер.
Према наводима немачких медија, Немачка је издала европски налог за хапшење украјинског инструктора роњења Владимира З. који је наводно био део тима који је дигао у ваздух гасоводе „Северни ток“.
Његова последња позната адреса била je у Пољској, али му се сада губи сваки траг, јер се верује да је „можда био упозорен“.
Осим тога, немачко тужилаштво сумњичи још два украјинска инструктора роњења, мушкарца и жену, за умешаност у саботажу на „Северном току“. Верује се да су све троје можда били део посаде једрилице „Андромеда“, која је у фокусу немачке истраге.
„Питање подривања „Северних токова“ није ствар ронилаца, већ је питање техничке подршке, а самим тим ова одлука немачких власти је питање навођења на погрешан траг. Што се тиче свега осталог, овде је потребна темељна истрага која није урађена и која никада неће бити спроведена. Дакле, сва друга питања су у рукама оних који обезбеђују конкретно правно гоњење оних појединаца који су то извршили, али одлука немачких власти нема никакве везе са оним што се заиста догодило“, објашњава Брутер.
Док су Шведска и Данска почетком године обуставиле истрагу о овом случају, немачки државни тужилац Јенс Ромел, према медијским наводима, већ неко време покушава да ухапси осумњиченог и направи помак у истрази, али власти Пољске нису биле заинтересоване за решавање случаја диверзије на гасоводима „Северни ток“, који иду од Русије до Немачке по дну Балтичког мора.
Пољска је одувек била један од највећих противника „Северног тока 2“ и годинама је тражила да се гасовод затвори.

Каква је улога Немачке, а каква Пољске

Према писању немачких медија, немачко тужилаштво је још у јуну предало Пољској налог за хапшење извесног Владимира З., идентификованог уз помоћ снимка саобраћајне камере која је забележила прекорачење брзине. Наводно, он је био за воланом „цитроенa“, за који се верује да га је, 8. септембра 2022. године на острву Риген, користила диверзантска група умешана у терористички напад на „Северни ток“. Ову информацију, наводно, потврђују и очевици који су видели групу Украјинаца како се возикају тим аутомобилом.
Видео снимци из луке Колберг, где је једрилица „Андромеда“, која је у фокусу немачке истраге, била усидрена од 19. до 20. септембра 2022, изгледа да су већ избрисани.
Подаци који су касније предати властима у Варшави показали су се потпуно бескорисним јер Варшава, како наводе „Зидојче цајтунг“, АРД и „Цајт“, није одговорила на захтев Берлина о хапшењу украјинског инструктора роњења. „Зидојче цајтунг“ закључује да питање диверзије „Северног тока“ коначно „постаје политичко“ због понашања пољских и украјинских власти, док „Шпигл“ иде и корак даље тврдећи да су Пољаци Берлину намерно слали лажне обавештајне податке и трагове, те да су пољски званичници јавно изражавали сумњу у немачка открића.
Медији су успели да контактирају осумњиченог Владимира З., али је он негирао умешаност у терористички напад, а касније се сазнало да је мушкарац напустио земљу након што је сазнао да је Немачка поднела захтев за његово изручење.
На питање шта даље можемо очекивати од ове истраге Брутер каже „ништа“, јер се истрага заташкава. Он понавља да „истраге није било и неће бити“.
Немачке власти ће покушати да скрену пажњу наводећи да постоји украјински ронилац који је ово урадио, а даље шта ће бити је ствар њиховог 'укуса'. Они могу наћи одређену особу и свалити на њу сву кривицу, што, наравно, изгледа смешно“, oцењује Брутер.

Ко стоји иза напада на „Северни ток“

Експлозије на гасоводима „Северни ток“ и „Северни ток 2“ догодиле су се у септембру 2022. Према речима америчког новинара Симора Херша, добитника Пулицерове награде, саботажу је извела америчка војска уз помоћ НАТО савезника - у лето, током вежбе „Балтопс“. Aмерички рониоци минирали су гасоводе, а три месеца касније Норвежани су активирали експлозив уређаја.
„Да бисмо рекли ко стоји иза овога, потребно је да спроведемо истрагу. У јучерашњем интервјуу који је дао Илону Маску, Трамп каже да он стоји иза подривања ‘Северног тока’. Очигледно је да је Трамп озбиљнији играч од украјинског рониоца“, каже Брутер.
Брутер оцењује да је циљ диверзије био прекид односа Русије и Европе
„Потпуно је очигледно да је циљ био елиминисање могућности да Европа настави да купује руски гас у количинама као до тада“, додао је он.
На питање може ли се очекивати обнова гасовода Брутер оцењује да „за сада на то нико неће ићи“, јер у Европи нема људи који су спремни да обнове односе са Русијом.
Немачко тужилаштво је одбило да коментарише наводе немачких медија, док је пољско тужилаштво потврдило да је добило налог за Владимира З. у јуну „у вези с поступком против њега у Немачкој“, али је осумњичени отишао у Украјину пре него што је могао да буде приведен.
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 28.07.2024
РУСИЈА
Захарова: Запад наредио Кијеву да уништи енергетску сарадњу Русије и Европе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала