- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Амерички медији откривају ко је у Кијеву издао наредбу за диверзије на гасоводима "Северни ток"

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаЛука „Мукран“ логистички центар „Северног тока 2“
Лука „Мукран“ логистички центар „Северног тока 2“ - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2024
Пратите нас
Централна обавештајна служба САД (ЦИА) тражила је од Владимира Зеленског да откаже наређење о извођењу диверзија на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“, на шта је он пристао, али је украјински генерал Валериј Залужни одбио то да послуша, пише амерички лист „Волстрит џурнал“, позивајући се на неименоване изворе.

„ЦИА је захтевала од канцеларије Зеленског да обустави операцију“, пише лист, позивајући се на америчке, украјинске и европске изворе. Према медијским подацима, Зеленски је након добијања инструкција из Вашингтона дао наређење Залужном, које је овај „изигнорисао, а његов тим је унео измене у првобитни план“.

Како је прецизирано у чланку, план за дизање у ваздух гасовода је првобитно одобрио Зеленски у року од неколико дана, а сва наређења у вези са операцијом су дата усмено, како не би били сачувани докази.
„Волстрит џурнал“ разговарао је са четири висока представника украјинских безбедносних снага, који су, како се наводи у чланку, „или учествовали у дизању у ваздух гасовода, или имали непосредни приступ информацијама о тој операцији“.
Сви представници су потврдили да је у тренутку извођења диверзија Кијев сматрао гасоводе легитимним метама за напад, напомиње се у материјалу.
Поред тога, наводи се да су немачки истражитељи усредсређени на сакупљање доказа против Залужног и његових помоћника.
Добијени докази могли би да поремете односе између Кијева и Берлина, који је Украјини пружио војну технику и обезбедио велики део финансијских средстава, пише „Волстрит џурнал“.
„Неки политички лидери Немачке су можда били вољни да не обраћају пажњу на доказе који указују на Украјину, из страха да ће поткопати унутрашњу подршку војних напора. Али, немачка полиција је политички независна и њена истрага је заживела док су следили један траг за другим“, пише амерички лист.
Према речима једног од официра који је учествовао у завери, идеја да се „Северни ток“ дигне у ваздух настала је спонтано, у мају 2022. године, током разговора украјинских официра и бизнисмена, који су били под дејством алкохола у бару.

Залужни одбацио оптужбе

У исто време, Валериј Залужни одбацио је тврдње о својој умешаности у дизање у ваздух гасовода.
„Генерал Залужни, сада амбасадор Украјине у Великој Британији, изјавио је у преписци да није упознат са таквом операцијом и да су било које супротне претпоставке 'чиста провокација'. Он је додао да Оружане снаге Украјине нису овлашћене да спроводе иностране мисије и да стога није могао да буде умешан у њих“, пренео је „Волстрит џурнал“.

Инцидент на гасоводима

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је 26. септембра 2022. године саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци такође нису познати.
Рад гасовода „Северни ток“ обустављен је крајем августа исте године због проблема са ремонтом „Сименсових“ турбина изазваних санкцијама Запада. Међутим, гасовод је остао напуњен гасом.
Део магистралног гасовода Северни ток - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2024
РУСИЈА
Немачка издала налог за хапшење осумњиченог за напад на Северни ток, медији пишу о помагачима
Погледајте и:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала