- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Морбидна пропаганда западних медија: Зна се ко је уништио „Северни ток“

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаЦеви гасовода "Северни ток 2"
Цеви гасовода Северни ток 2 - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2024
Пратите нас
Кад је реч о уништавању „Северног тока“ временом су прављене различите медијске спекулације укључујући и ту да се тај терористички акт припише Украјини, али је сигурно да та теза нема реалну основу јер Украјина логистички ни у ком смислу није могла да стоји иза тог акта, сматра генерал-мајор у пензији Митар Ковач.
Централна обавештајна агенција (ЦИА) тражила је од Владимира Зеленског да откаже наређење о извођењу диверзија на гасоводима „Северни ток 1“ и „Северни ток 2“, на шта је он пристао, али је украјински генерал Валериј Залужни одбио да то послуша, тврди амерички лист „Волстрит џурнал“, позивајући се на неименоване изворе.

Зашто Украјина неће бити кажњена у складу са Повељом НАТО

Наводи се и да су немачки истражитељи усредсређени на сакупљање доказа против Залужног и његових помоћника. Добијени докази могли би да поремете односе између Кијева и Берлина, који је Украјини пружио војну технику и обезбедио велики део финансијских средстава.
Залужни је одбацио тврдње о својој умешаности у дизање у ваздух гасовода. Претходно су немачки медији пренели да је Берлин издао налог за хапшење украјинског рониоца осумњиченог за умешаност у терористички напад на „Северни ток“.
Неименовани немачки званичник упућен у ток истраге изјавио је, пише амерички лист, да је напад таквих размера довољан разлог да се активира одредба НАТО о колективној одбрани, али да се то неће десити пошто је критички важну инфраструктуру уништила земља коју Берлин подржава испорукама оружја.
А да је Русија то учинила, онда би се могао активирати члан 5 Повеље НАТО чиме би алијанса ушла у директан оружани сукоб са Руском Федерацијом.

Зна се ко је уништио „Северни ток“

„Зна се ко стоји иза уништавања 'Северног тока' и ко је све учествовао у том подухвату и позивање на члан 5 повеље НАТО и причу о Украјини као пријатељској и савезничкој земљи јесте изигравање реалности. Наравно да је управо НАТО, односно Америка заједно са Великом Британијом, Норвешком и још неким земљама планирала ту операцију и да се она десила у оквиру НАТО вежби на том подручју. Логистички се довезла потребна количина експлозива која се примереним средствима могла спустити на ту дубину и онда је извршење остављено једној од тих чланица НАТО“, сматра Ковач.
Данас можемо спекулисати, додаје он, да ли је тај терористички акт извела Америка или су у њено име то учинили Велика Британија, Норвешка или Данска, јер тај посао после припреме, односно постављања експлозива на цеви, није био захтеван.

Морбидна пропаганда западних медија

„Дакле, у овим условима сукоба колективног Запада, односно НАТО са Руском Федерацијом и проласка плаћеничких и украјинских трупа на руску територију чак су и уништавање 'Северног тока' у првом тренутку на Западу покушали да објасне тиме да је Русија извршила терористички акт на своју инвестицију. А то су морбидне теме које се нажалост још могу продавати у западним медијима.“
Ковач сматра да је истекло време у ком ће Запад моћи „продавати“ нереалне ратне приче свом становништву.
„Знамо да се мало шта верује западним мејнстрим медијима и да људи покушавају да нађу праве информације у другим медијима или на друштвеним мрежама што је данас све очигледније и све чешће. Та масовна западна пропаганда која се бесомучно понавља 24 часа дневно на водећим западним медијима све мање утиче на јавност. Нажалост, утиче на део јавности, али не више пресудно“, закључио је Ковач.

Инцидент на гасоводима

Компанија „Норд стрим 2 АГ“ је 26. септембра 2022. године саопштила да се на једном од кракова „Северног тока 2“ (напуњеног техничким гасом након изградње) догодила ванредна ситуација у водама Данске у близини острва Борнхолм, праћена наглим падом притиска. Узроци нису познати, увиђај је у току, прецизирали су тада из компаније. Затим је оператор гасовода „Северни ток“, „Норд стрим АГ“, пријавио да је смањен притисак на оба крака (рад гасовода прекинут је крајем августа, али је он остао напуњен гасом). Узроци су такође остали непознати.
Погледајте и:
Место цурења гаса на гасоводу Северни ток у водама Данске - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2024
РУСИЈА
Москва: Запад покушава да се ослободи одговорности за терористички напад на „Северни ток“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала