Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Амбасада САД у Приштини: Разочарани смо

© Фото : Pexels/Photo by Brett Sayles Застава САД
Застава САД - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2024
Пратите нас
Амбасада САД у Приштини саопштила је вечерас да је америчка влада поновила своју забринутост и разочарање због, како се наводи, континуираних некоординисаних акција владе у Приштини које настављају да имају директан и негативан ефекат на бројне чланове српске заједнице, као и мањина на Косову.
"По наређењу политичких власти Косова, полиција је данас извела операције против српских институција у Северној Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу. Питања везана за српске структуре на Косову би требало решити кроз дијалог под окриљем ЕУ. Ова акција није била координисана ни са једним елементом међународне заједнице", наводи се у саопштењу амбасаде САД.
САД додаје да су Вашингтон и међународни партнери "константно тражили од косовске владе да координацију ставе као приоритет у међународној заједници и да не предузимају једностране акције".
"Неуспех владе Косова да одговори на ове захтеве одражава реално и све веће погрошање у нашем партнерству. Као што смо раније приметили, некоординисане акције косовске владе стављају грађане Косова и Кфор у већи ризик, непотребно доводе до ескалације регионалних тензија и подривају репутацију Косова као поузданог међународног партнера", истичу из америчке амбасаде.
Даље се наводи да, док је влада САД поносна "јер је подржала естаблишмент и професионализацију косовске полиције током претходних година као део америчке посвећености да се промовише безбедност и стабилност", континуирана инстументализација косовске полиције да изведе некоодринисане акције није у склади са обећањем Приштине да "настави консултације и са међународном заједницом".
"Акције владе ће такође учествовати на квалитет и природу наше сарадње са министарством спољних послова и њихових органа", закључује се у саопштењу.
Специјалне јединице такозване косовске полиције упале су данас у зграде Привремених органа у четири српске општине на северу Косова и Метохије - Косовској Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку, као и у болнички круг КБЦ Косовска Митровица, зграду у којој се налазе просторије ПИО Фонда, просторије Канцеларије за КиМ, Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад.
Министарство спољних послова - Sputnik Србија, 1920, 30.08.2024
СРБИЈА
Последњи је тренутак да Курти буде спречен! Београд упутио захтев међународној заједници
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала