- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„Издајници су покренули рат“: У Грузији желе да се извине Јужној Осетији због 2008. године

© Sputnik / Basik PipiyaВид Тбилиси
Вид Тбилиси  - Sputnik Србија, 1920, 14.09.2024
Пратите нас
Грузија ће смоћи снаге да се извини Осетима за војни сукоб 2008. године, изјавио је оснивач и почасни председник владајуће странке Грузијски сан Биџдзна Иванишвили.
„Пронаћи ћемо у себи снаге да се извинимо због тога што су издајници из Националног покрета 2008. године покренули рат против наших осетских браће и сестара“, рекао је Иванишвили.
Он сматра да ће се сукоб завршити искреним помирењем и праштањем које лежи у основи хришћанске вере.
Политичар је такође истакао да, уколико владајућа странка победи на предстојећим парламентарним изборима, сви одговорни за организацију војних дејстава 2008. године ће бити приведени правди.
Грузијска војска је у ноћи између 7. и 8. августа 2008. године у циљу преузимања контроле над отцепљеним делом напала територију Јужне Осетије, а руски тенкови су кренули у одбрану становника те републике. Последице тог петодневног сукоба су биле огромне - хуманитарна катастрофа, егзодус 30.000 људи, погибија руских миротвораца и многих становника Јужне Осетије, као и велики број рањених.
Москва је 26. августа 2008. ходине признала суверенитет Абхазије и Јужне Осетије. Лидери у Русији су више пута изјављивали да признање независности две бивше грузијске аутонимије одражава реалност и не може се ревидирати. Грузија, као и раније, не признаје Абхазију и Јужну Осетију као независне државе и сматра их својим регионима.
Хашки трибунал за ратне злочине почињене на територији бивше Југославије - Sputnik Србија, 1920, 18.12.2022
РУСИЈА
Хашки суд: Грузија није починила ратне злочине у петодневном сукобу 2008. године
Погледајте још:
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала