- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија неће дозволити да јој Естонијa прети и провоцира је

© Sputnik / Sergey StepanovВојници Естоније на војним вежбама са савезницима из НАТО-а
Војници Естоније на војним вежбама са савезницима из НАТО-а - Sputnik Србија, 1920, 19.09.2024
Пратите нас
Отварање војне базе у Естонији је, без сумње, провокација и претња за Русију, упозорава руски војни експерт Виктор Литовкин, коментаришући вест да је се на југу те балтичке земље, на граници са Русијом, отворена нова војна база са 14 објеката и хиљаду војника.
База је названа „Ридо“, а отворена је у селу Јуба недалеко од града Вируа, отприлике 45 километара од руског пограничног града Печоре у Псковској области.
Очекује се да ће тамо бити распоређена друга естонска бригада и контингент снага из других земаља НАТО. Тамо ће бити стационирани стално или привремено, како за мирнодопске вежбе, тако и „за кризне ситуације“.
Планирано је да се база користи као „тачка окупљања за припреме у складу са одбрамбеним плановима НАТО“.
Литовкин упозорава да ће Естонија заједно са својим НАТО савезницима покушати да угрози руске области - Лењинградску и Псковску, као и Фински залив.
„У Естонији се све гласније говори о томе да ће они, заједно са Финском, блокирати Фински залив, а као што знате тај залив је једина акваторија која води до Санкт Петербурга и до наших највећих морских лука на Балтику. То нису само трговачки путеви, већ и путеви снабдевања Калињинградске области. Од Санкт Петербурга до Калињинграда иду бродови који достављају све потребне производе, храну и грађевински материјал - генерално, све што је потребно за живот, пошто Литванија и Пољска блокирају путеве ка Калињинградској области. Тако да ово за нас може да значи покушаје гушења Калињинградске области, а такође и блокирање делатности Санкт Петербурга. Наравно, то нећемо дозволити ни у ком случају, јер имамо средства која ће нам омогућити да пробијемо ову блокаду, а нико се неће заложити ни за Естонију ни за Финску, јер они имају право на 12 миља од обале и не више, остало су неутралне воде“, каже Литовкин.
Хиљаду војника је пук, није чак ни бригада, напомиње Литовкин, истичући да ће Русија новонасталу ситуацију „држати на оку и под контролом“.
„То је претња за нас, тим пре што у близини Талина постоји аеродром Емaри. Овај аеродром је прилагођен за дежурство вишенаменских ловаца из земаља НАТО-а, као што су ‘торнадо’, Ф-16 и ‘мираж’, који могу да носе нуклеарно оружје. На територији Европе постоји око 200 америчких атомских бомби Б-61 и ти авиони могу да примењују те бомбе, а пилоти су такође за то обучени, тако да је за нас то реална опасност, јер од базе Емари правлинијски до Санкт Петербурга има 200 километара, а то је десетоминутни лет за суперсоничне авионе. Тако да ћемо будно пратити присуство тих авиона у бази Емери и базу код Вируа, држаћемо ситуацију под контролом“.
Естонске власти су планове за изградњу новог војног кампа у близини Вируа за смештај додатних савезничких снага објавиле у септембру 2022. Према речима естонског министра одбране Хана Певкура, изградња је коштала 21 милион евра.

НАТО – инструмент у рукама Сједињених Држава

Експерти упозоравају да је НАТО усмерен на конфронтацију и сигурни су да даље ширење блока неће донети већу безбедност Европи.
НАТО је пред естонске оружане снаге ставио задатак да се припреме за потенцијални оружани сукоб између Алијансе и Москве, док је Кремљ више пута истицао да Русија не представља претњу Европи, већ обрнуто.
Литовкин подсећа да су НАТО базе на територији готово целе Европе, а да је ЕУ постала континент који контролишу Сједињене Америчке Државе.
„Генерално, НАТО је инструмент Сједињених Држава за контролисање и управљање ЕУ, јер сву корист од НАТО-а имају Сједињене Државе. Захваљујући НАТО-у и захваљујући Европској унији Америка чини Европу неконкурентном у поређењу са Сједињеним Државама. Последњих година производња у Европи нагло је опала, посебно након што су Сједињене Државе натерале Европску унију да наметну Русији санкције, од којих су страдале управо земље ЕУ, а пре свега Немачка, Пољска и Финска, јер је Финска, уласком у НАТО, изгубила огромно руско тржиште и сарадњу са Русијом, која јој је била изузетно корисна. Сада нека ‘уживају’ у НАТО-у и чињеници да су постали вазали Сједињених Држава, а изгубили су суверенитет и независност“, оцењује Литовкин.
Раније је председник Естоније Алар Карис говорио да ће Естонија учинити све да баци Русију на колена.
Руски експерти оцењују да је естонско политичко руководство претворило земљу у НАТО полигон, а та земља данас зарађује на измишљеној руској претњи. Од Запада добија сталне субвенције за обнову постојеће војне инфраструктуре, изградњу нових објеката, војне вежбе итд. Другим речима, цела економија се врти око тога.
„A ми смо спремни. Пратићемо шта се тамо дешава, а све ове војне контингенте и војне базе држати на нишану“, нагласио је Литовкин.
Последњих година Русија је више пута указивала на незапамћену активност НАТО-а на својим западним границама и изражавала је забринутост због гомилања снага Алијансе у Европи.
Москва је више пута истицала да Русија никоме не прети, али да неће игнорисати акције које су потенцијално опасне по њене интересе.
Пољски граничар патролира дуж границе са Белорусијом - Sputnik Србија, 1920, 30.06.2024
СВЕТ
Медији: Пољска и балтичке државе желе да се ограде од Русије гвозденом завесом
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала