- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Русија добро уочила проблем - нацизам диже главу и на Балкану

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Русије
Зграда Министарства спољних послова Русије  - Sputnik Србија, 1920, 25.09.2024
Пратите нас
Уколико се нешто не буде убрзо предузело по питању поновног величања нацизма, па и на Балкану ове појава ће и те како имати утицаја на архитектуру будуће Европе.
Овоје мишљење политичког аналитичара Душана Илића са Института за европске студије, поводом извештаја Министарства спољних послова Русије у ком се подробно указује на неонацистичке трендове.

Видљив неонацизам у Хрватској

Руско министарство је, наиме, упозорило на пораст случајева величања нацизма, ширења неонацизма и других пракси које доприносе ескалацији савремених облика расизма и ксенофобије у свету. Такви примери забележени су и у региону Балкана, између осталог у Хрватској, БиХ и на тзв. Косову.
Илић каже да није изненађен оваквим резултатима истраживања које је уочило руско Министарство спољних послова.
„У суштини, у руском извештају је детектован сам проблем за који не можемо ни рећи да је буђење неонацизма јер нацизам практично није никада ни замро на Балкану, имајући у виду да се, између осталог, Република Хрватска у свом највишем правном акту позива на своје правне претходнике. И то је практично позивање и на државу која је оличење нацизма – Независну државу Хрватску (НДХ),“ напомиње Илић.
С друге стране, додаје наш саговорник културна и национална политика у Загребу је готово иста као она која је вођена од 1941. до 1945. године а и касније, а која је 1991. године практично васкрсла.
„Тако да је тешко говорити да се у Хрватској нацизам тихо буди јер је он просто ту, видљив, несакривен. Акције „Олуја“ и „Бљесак“ и друге злочиначке акције су само показале да нацизам никад није замро у тој земљи,“ каже он.

Позната веза муслимана и Хитлера

Када је у питању Босна и Херцеговина, напомиње Илић, ситуација је слична али и донекле другачија у исто време.
„У БиХ је мало другачија манифестација нацизма и расизма која је добрим делом повезана са исламским фундаментализмом и екстремизмом који такође има своје корене у Другом светском рату. Јерусалимски муфтија је имао одличну сарадњу са Хитлеровом Немачком и био је један од иницијатора стварања „Ханџар дивизије“ и других муслиманских јединица,“ подсећа саговорник Спутњика.
У БиХ смо такође имали прилике, каже Илић, да све то поново видимо и од 1992. године када је БиХ нелегално напустила тадашњу заједничку државу СФРЈ, тако да је Федерација БИХ данас готово потпуно етнички очишћена од Срба .
„То је резултат такве политике која је по нама доста блажа него Хрватска, али су јој резултати у суштини донекле исти", констатује наш саговорник.
Кад је реч о сепаратистима у Приштини, истиче Илић, они не крију да се позивају на традицију Џафера Деве и других албанских нациста и нацистичких сарадника из Другог светског рата.
"Ако томе додамо да имају једну посебну врсту шовинизма пре свега и највише према Србима јасно је да је то непрекинута нит једне идеологије која је практично мењала само одређене форме али не и суштину,“ напомиње Илић.

Криптонацистичке идеје и у Црној Гори

Саговорник Спутњика додаје да није чудо што је нацизам као појава у видокругу Русије и да је добро да је бар неко на то скрене пажњу иако, како каже, не очекује да ће то некога посебно дотаћи ни у поменутим државама и територијама, а посебно не на Западу који фактички и подржава обнову те идеологије данас.

„Проблем је код нас што се и у неким деловима црногорског друштва све више негују криптонацистичке идеје и то је приметно на Цетињу где се све чешће избацују атисрпске пароле. То је новина у односу на претходне деценије,“ напомиње он.

Зграда Министарства спољних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 24.09.2024
РЕГИОН
Шта пише у извештају МИП-а Русије о величању нацизма у Хрватској, БиХ и на тзв. Косову
Немачко освајање - Sputnik Србија, 1920, 29.12.2022
СРБИЈА
Курти обнавља кућу „косовског Хитлера“, Запад ћути јер му одговара све што је уперено против Срба
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала