Такође, поред хране и други фактори утичу на нивое наше енергије — сан, вежбање, чак и колико често једемо.
„Најбољи извори енергије су храна са дуготрајним угљеним хидратима и протеинима за стабилан ниво шећера у крви и хранљивим састојцима који играју важну улогу у производњи енергије“, навео је Марио Спано, спортски дијететичар и консултант за спортску исхрану.
Како наводи портал „Real Simple“, намирнице које дају највише енергије су:
Сочиво
Сочиво има многе здравствене предности, а давање енергије је једна од њих.
Богато је влакнима и угљеним хидратима који ће да вас засите и обезбеде енергију на дужи период.
Зелено поврће
Рукола, прокељ, броколи и блитва. Недавна студија повезује ово поврће са смањењем ризика од кардиоваскуларних болести и повећаном снагом мишића. Такође су богати пребиотицима који подстичу производњу енергије у митохондријама.
Грчки јогурт
Грчки јогурт садржи добру количину угљених хидрата и витамина Б.
Витамини Б помаже да храну коју једемо претворимо у употребљиву енергију.
Цвекла
Цвекла има јединствену предност у односу на многе намирнице јер има висок садржај нитрата. Нитрати помажу у ширењу наших крвних судова ради већег протока крви, а самим тим и веће количине кисеоника и хранљивих материја у нашим ткивима, пренео је портал „Магазин новости“.