ДРУШТВО

Четири намирнице које дају енергију потребну за цео дан

Сва храна представља извор енергије. Ипак, неке намирнице могу да учине да се осећамо успорено, док друге могу да нам додају додатну снагу.
Sputnik
Такође, поред хране и други фактори утичу на нивое наше енергије — сан, вежбање, чак и колико често једемо.
„Најбољи извори енергије су храна са дуготрајним угљеним хидратима и протеинима за стабилан ниво шећера у крви и хранљивим састојцима који играју важну улогу у производњи енергије“, навео је Марио Спано, спортски дијететичар и консултант за спортску исхрану.
Како наводи портал „Real Simple“, намирнице које дају највише енергије су:

Сочиво

Сочиво има многе здравствене предности, а давање енергије је једна од њих.
Богато је влакнима и угљеним хидратима који ће да вас засите и обезбеде енергију на дужи период.

Зелено поврће

Рукола, прокељ, броколи и блитва. Недавна студија повезује ово поврће са смањењем ризика од кардиоваскуларних болести и повећаном снагом мишића. Такође су богати пребиотицима који подстичу производњу енергије у митохондријама.

Грчки јогурт

Грчки јогурт садржи добру количину угљених хидрата и витамина Б.
Витамини Б помаже да храну коју једемо претворимо у употребљиву енергију.

Цвекла

Цвекла има јединствену предност у односу на многе намирнице јер има висок садржај нитрата. Нитрати помажу у ширењу наших крвних судова ради већег протока крви, а самим тим и веће количине кисеоника и хранљивих материја у нашим ткивима, пренео је портал „Магазин новости“.
ДРУШТВО
Седам намирница које нас припремају за зиму и јачају имунитет
ДРУШТВО
Зашто сок од парадајза није за свакога и када га не треба конзумирати
ДРУШТВО
Које пиће је најштетније за јетру
Коментар