https://sputnikportal.rs/20211128/cetiri-namirnice-koje-daju-energiju-potrebnu-za-ceo-dan-1131992322.html
Четири намирнице које дају енергију потребну за цео дан
Четири намирнице које дају енергију потребну за цео дан
Sputnik Србија
Сва храна представља извор енергије. Ипак, неке намирнице могу да учине да се осећамо успорено, док друге могу да нам додају додатну снагу. 28.11.2021, Sputnik Србија
2021-11-28T14:23+0100
2021-11-28T14:23+0100
2021-11-28T14:23+0100
друштво
здравље
стил живота
друштво
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0b/1c/1131992254_0:45:1281:765_1920x0_80_0_0_abc92d4fe67d396f6d47af08578f34a8.jpg
Такође, поред хране и други фактори утичу на нивое наше енергије — сан, вежбање, чак и колико често једемо.„Најбољи извори енергије су храна са дуготрајним угљеним хидратима и протеинима за стабилан ниво шећера у крви и хранљивим састојцима који играју важну улогу у производњи енергије“, навео је Марио Спано, спортски дијететичар и консултант за спортску исхрану.Како наводи портал „Real Simple“, намирнице које дају највише енергије су:СочивоСочиво има многе здравствене предности, а давање енергије је једна од њих.Богато је влакнима и угљеним хидратима који ће да вас засите и обезбеде енергију на дужи период.Зелено поврћеРукола, прокељ, броколи и блитва. Недавна студија повезује ово поврће са смањењем ризика од кардиоваскуларних болести и повећаном снагом мишића. Такође су богати пребиотицима који подстичу производњу енергије у митохондријама.Грчки јогуртГрчки јогурт садржи добру количину угљених хидрата и витамина Б.Витамини Б помаже да храну коју једемо претворимо у употребљиву енергију.ЦвеклаЦвекла има јединствену предност у односу на многе намирнице јер има висок садржај нитрата. Нитрати помажу у ширењу наших крвних судова ради већег протока крви, а самим тим и веће количине кисеоника и хранљивих материја у нашим ткивима, пренео је портал „Магазин новости“.
https://sputnikportal.rs/20211124/sedam-namirnica-koje-nas-pripremaju-za-zimu-i-jacaju-imunitet-1131858392.html
https://sputnikportal.rs/20211121/zasto-sok-od-paradajza-nije-za-svakoga-i-kada-ga-ne-treba-konzumirati-1131774481.html
https://sputnikportal.rs/20211117/koje-pice-je-najstetnije-za-jetru-1131658444.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2021
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e5/0b/1c/1131992254_100:0:1179:809_1920x0_80_0_0_8afed647d8ac00a967ae00b21cbe60e2.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
здравље, стил живота, друштво
здравље, стил живота, друштво
Четири намирнице које дају енергију потребну за цео дан
Сва храна представља извор енергије. Ипак, неке намирнице могу да учине да се осећамо успорено, док друге могу да нам додају додатну снагу.
Такође, поред хране и други фактори утичу на нивое наше енергије — сан, вежбање, чак и колико често једемо.
„Најбољи извори енергије су храна са дуготрајним угљеним хидратима и протеинима за стабилан ниво шећера у крви и хранљивим састојцима који играју важну улогу у производњи енергије“, навео је Марио Спано, спортски дијететичар и консултант за спортску исхрану.
Како
наводи портал „Real Simple“, намирнице које дају највише енергије су:
Сочиво има многе здравствене предности, а давање енергије је једна од њих.
Богато је влакнима и угљеним хидратима који ће да вас засите и обезбеде енергију на дужи период.
Рукола, прокељ, броколи и блитва. Недавна студија повезује ово поврће са смањењем ризика од кардиоваскуларних болести и повећаном снагом мишића. Такође су богати пребиотицима који подстичу производњу енергије у митохондријама.
Грчки јогурт садржи добру количину угљених хидрата и витамина Б.
Витамини Б помаже да храну коју једемо претворимо у употребљиву енергију.
Цвекла има јединствену предност у односу на многе намирнице јер има висок садржај нитрата. Нитрати помажу у ширењу наших крвних судова ради већег протока крви, а самим тим и веће количине кисеоника и хранљивих материја у нашим ткивима,
пренео је портал „Магазин новости“.