Веза између исхране и имунитета организма се интензивно истражује у многим земљама, рекла је нутрициониста Наталија Денисова. Према њеним речима, исхрана за јачање имунитета мора да садржи незасићене масне киселине омега-3 и омега-6, протеине високе биолошке вредности и влакна.
„Познато је да многи хранљиви састојци имају антиупална и антиоксидативна својства. Исхрана која позитивно утиче на функцију имунитета треба да садржи довољно протеина високе биолошке вредности, намирнице богате омега-3 и омега-6 полинезасићеним масним киселинама. Такође се препоручује низак садржај додатог шећера и других једноставних угљених хидрата, велика потрошња влакана, посебно у облику целих зрна“, објаснила је Наталија Денисова.
Такође, имунитет се повећава се употребом адекватне количине витамина и минерала, наставља нутрициониста.
„Од витамина и минерала најзначајнију улогу у правилном функционисању имуног система имају витамини А, Ц, Е и Д. Од минерала – цинк, селен, магнезијум, гвожђе, јод и биофлавоноиди. Дијетална влакна имају индиректно антиинфламаторно дејство“, додала је Наталија Денисова.
Дијететичарка је навела производе који садрже микронутријенте неопходне за јачање имунолошког система..
„Главни извори су хељда и каша, мекиње, интегрални хлеб, поврће, махунарке, воће. Главни извори гвожђа су све врсте меса, говеђа џигерица, печурке. Цинк се налази у говеђој јетри, месу, сиру, махунаркама, орасима. Главни извори селена су тестенине од дурум пшенице, месо, морска риба и морски плодови, пекарски производи, бели лук, жуманце. Главни извори магнезијума су махунарке, хлеб са мекињама, ораси, суво воће: суве кајсије, суве шљиве, смокве“, рекла је Наталија Денисова.