https://sputnikportal.rs/20220224/imunitet-je-u-crevima--sta-jesti-da-se-ojaca-1134573501.html
Имунитет је у цревима – шта јести да се ојача
Имунитет је у цревима – шта јести да се ојача
Sputnik Србија
Нутрициониста Наталија Денисова открила је у интервјуу за Спутњик која правила исхране ће помоћи у јачању имуног система. 24.02.2022, Sputnik Србија
2022-02-24T19:35+0100
2022-02-24T19:35+0100
2022-02-24T19:35+0100
друштво
друштво
стил живота
нутриционисти
исхрана
магазин
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/02/15/1134573510_0:161:3069:1887_1920x0_80_0_0_f885144f8720e11c772bf8dbe622f246.jpg
Веза између исхране и имунитета организма се интензивно истражује у многим земљама, рекла је нутрициониста Наталија Денисова. Према њеним речима, исхрана за јачање имунитета мора да садржи незасићене масне киселине омега-3 и омега-6, протеине високе биолошке вредности и влакна.„Познато је да многи хранљиви састојци имају антиупална и антиоксидативна својства. Исхрана која позитивно утиче на функцију имунитета треба да садржи довољно протеина високе биолошке вредности, намирнице богате омега-3 и омега-6 полинезасићеним масним киселинама. Такође се препоручује низак садржај додатог шећера и других једноставних угљених хидрата, велика потрошња влакана, посебно у облику целих зрна“, објаснила је Наталија Денисова.Такође, имунитет се повећава се употребом адекватне количине витамина и минерала, наставља нутрициониста.Дијететичарка је навела производе који садрже микронутријенте неопходне за јачање имунолошког система..„Главни извори су хељда и каша, мекиње, интегрални хлеб, поврће, махунарке, воће. Главни извори гвожђа су све врсте меса, говеђа џигерица, печурке. Цинк се налази у говеђој јетри, месу, сиру, махунаркама, орасима. Главни извори селена су тестенине од дурум пшенице, месо, морска риба и морски плодови, пекарски производи, бели лук, жуманце. Главни извори магнезијума су махунарке, хлеб са мекињама, ораси, суво воће: суве кајсије, суве шљиве, смокве“, рекла је Наталија Денисова.
https://sputnikportal.rs/20210918/orasi-ili-bademi-koji-je-najzdraviji-orasasti-plod-koji-sprecava-upale-1129932920.html
https://sputnikportal.rs/20220125/ishrana-koja-popravlja-san-novo-istrazivanje-naucnika-1133624942.html
https://sputnikportal.rs/20220204/pet-proizvoda-za-dug-zivot--1133984703.html
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
2022
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
Вести
sr_RS
Sputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
https://cdn1.img.sputnikportal.rs/img/07e6/02/15/1134573510_168:0:2899:2048_1920x0_80_0_0_9987e49dcad94b7b70852ee9787d1e5f.jpgSputnik Србија
feedback.rs@sputniknews.com
+74956456601
MIA „Rossiya Segodnya“
друштво, стил живота, нутриционисти, исхрана, магазин
друштво, стил живота, нутриционисти, исхрана, магазин
Имунитет је у цревима – шта јести да се ојача
Нутрициониста Наталија Денисова открила је у интервјуу за Спутњик која правила исхране ће помоћи у јачању имуног система.
Веза између исхране и имунитета организма се интензивно истражује у многим земљама,
рекла је нутрициониста Наталија Денисова. Према њеним речима, исхрана за јачање имунитета мора да садржи незасићене масне киселине омега-3 и омега-6, протеине високе биолошке вредности и влакна.
„Познато је да многи хранљиви састојци имају антиупална и антиоксидативна својства. Исхрана која позитивно утиче на функцију имунитета треба да садржи довољно протеина високе биолошке вредности, намирнице богате омега-3 и омега-6 полинезасићеним масним киселинама. Такође се препоручује низак садржај додатог шећера и других једноставних угљених хидрата, велика потрошња влакана, посебно у облику целих зрна“, објаснила је Наталија Денисова.
Такође, имунитет се повећава се употребом адекватне количине витамина и минерала, наставља нутрициониста.
„Од витамина и минерала најзначајнију улогу у правилном функционисању имуног система имају витамини А, Ц, Е и Д. Од минерала – цинк, селен, магнезијум, гвожђе, јод и биофлавоноиди. Дијетална влакна имају индиректно антиинфламаторно дејство“, додала је Наталија Денисова.
Дијететичарка је навела производе који садрже микронутријенте неопходне за јачање имунолошког система..
„Главни извори су хељда и каша, мекиње, интегрални хлеб, поврће, махунарке, воће. Главни извори гвожђа су све врсте меса, говеђа џигерица, печурке. Цинк се налази у говеђој јетри, месу, сиру, махунаркама, орасима. Главни извори селена су тестенине од дурум пшенице, месо, морска риба и морски плодови, пекарски производи, бели лук, жуманце. Главни извори магнезијума су махунарке, хлеб са мекињама, ораси, суво воће: суве кајсије, суве шљиве, смокве“, рекла је Наталија Денисова.