- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Имунитет је у цревима – шта јести да се ојача

© Depositphotos.com / RawpixelSuto zastawiony stół
Suto zastawiony stół  - Sputnik Србија, 1920, 24.02.2022
Пратите нас
Нутрициониста Наталија Денисова открила је у интервјуу за Спутњик која правила исхране ће помоћи у јачању имуног система.
Веза између исхране и имунитета организма се интензивно истражује у многим земљама, рекла је нутрициониста Наталија Денисова. Према њеним речима, исхрана за јачање имунитета мора да садржи незасићене масне киселине омега-3 и омега-6, протеине високе биолошке вредности и влакна.
„Познато је да многи хранљиви састојци имају антиупална и антиоксидативна својства. Исхрана која позитивно утиче на функцију имунитета треба да садржи довољно протеина високе биолошке вредности, намирнице богате омега-3 и омега-6 полинезасићеним масним киселинама. Такође се препоручује низак садржај додатог шећера и других једноставних угљених хидрата, велика потрошња влакана, посебно у облику целих зрна“, објаснила је Наталија Денисова.
Такође, имунитет се повећава се употребом адекватне количине витамина и минерала, наставља нутрициониста.

„Од витамина и минерала најзначајнију улогу у правилном функционисању имуног система имају витамини А, Ц, Е и Д. Од минерала – цинк, селен, магнезијум, гвожђе, јод и биофлавоноиди. Дијетална влакна имају индиректно антиинфламаторно дејство“, додала је Наталија Денисова.

Дијететичарка је навела производе који садрже микронутријенте неопходне за јачање имунолошког система..
„Главни извори су хељда и каша, мекиње, интегрални хлеб, поврће, махунарке, воће. Главни извори гвожђа су све врсте меса, говеђа џигерица, печурке. Цинк се налази у говеђој јетри, месу, сиру, махунаркама, орасима. Главни извори селена су тестенине од дурум пшенице, месо, морска риба и морски плодови, пекарски производи, бели лук, жуманце. Главни извори магнезијума су махунарке, хлеб са мекињама, ораси, суво воће: суве кајсије, суве шљиве, смокве“, рекла је Наталија Денисова.
Орашасти плодови - Sputnik Србија, 1920, 18.09.2021
ДРУШТВО
Ораси или бадеми? Који је најздравији орашасти плод који спречава упале
Медитеранска исхрана - Sputnik Србија, 1920, 25.01.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Исхрана која поправља сан: Ново истраживање научника
Авокадо - Sputnik Србија, 1920, 04.02.2022
ДРУШТВО
Пет производа за дуг живот
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала