Масовне демонстрације широм Америке (видео)

© AP Photo / Steven SenneШире се протести Америком
Шире се протести Америком - Sputnik Србија
Пратите нас
Демонстранти против полицијског насиља и расне дискриминације марширали су широм САД, од Њујорка до Денвера, а велике демонстрације у Балтимору завршене су мирно, два дана након нереда који су избили јер је један Афроамериканац умро од повреда у полицијском притвору.
Нереди у Балтимору - Sputnik Србија
Масовни нереди на северозападу САД

Демонстрације су одржане у знак солидарности са протестом у Балтимору, против расне дискриминације и прекомерног насиља полиције која је изазавала смрт афроамеричких људи у Кливленду, Фергусону, Мисурију, Нујорку и другим градовима у протеклих годину дана, преносе агенције.

Њујоршка полиција је ухапсила више од 60 људи који су протестовали кроз Менхетн, блокирајући саобраћај на неколико места. Мањих протеста било је у Бостону, Хјустону, Фергусону, Мисурију, Вашингтону и Сијетлу, а неколико демонстраната ухапшено је у Денверу.

У Балтимору је распоређено 3.000 полицајаца и војника Националне гарде, пошто се на хиљаде демостраната мирно распоредило испред зграде локалног парламента. Тај марш је протекао мирно, иако су у том граду пре два дана били најгори немири у последњих неколико деценија.

Протестанти су углавном били млади црнци, који траже одговоре о смрти Фредија Греја који је умро од повреда које су му нанете у притвору. Међу демострантима је велики број студената.

Америчка полиција - Sputnik Србија
САД: Полиција против грађана

Полиција ће данас изнети своје закључке о том случају, а тужилац је навео да нема информација да ли ће они бити доступни за јавност.

У Блатимору је 19 зграда и десетине аутомобила спаљено, опљачкане су продавнице и 20 полицајаца је повређено у немирима од пре два дана.

Општој конфузији допринео је „Вашингтон пост“ који је, позивајући се на полицијски докумет, навео речи затвореника који је превожен у полицијском комбију, заједно са Грејом, да је чуо како Греј лупа о зидове возила, вероватно са циљем да повреди сам себе. Тај затвореник није могао да га види, јер су били одвојени металном преградом.

Греј је умро седам дана после хапшења, од тешких повреда кичме, у вратном делу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала