Босна се спрема за долазак папе

© AFP 2023 / ANDREAS SOLAROПапа Фрања
Папа Фрања - Sputnik Србија
Пратите нас
Долазак папе Фрање у Сарајево се ближи и организатори се ужурбано припремају за дочек у намери да стадион Кошево претворе у цркву на отвореном, док се неколико хиљада полицајаца и непознат број припадника ФБИ, ЦИА и других тајних служби спрема да 6. јуна обезбеди папин боравак у граду, сазнаје „Дневни аваз“.

Иако се детаљи онога што је до сада урађено и што ће тек бити држе у тајности, Тонка Крешић из Организационог одбора за дочек поглавара Римокатоличке цркве потврдила је сарајевском дневнику да је већина припремних активности већ приведена крају.

Крешићева каже да је у овом тренутку још рано за изношење процена трошкова папине посете, али лист сазнаје да се ради о око два милиона конвертибилних марака (око милион евра), што је износ процењен на основу искуства других земаља које су у последње време угостиле папу.

Драгољуб Живојиновић, историчар, члан САНУ - Sputnik Србија
Да ли ће папа осудити геноцид у Јасеновцу?

„За нашу домовину заиста је неизмерна част што имамо прилику да угостимо папу као поглавара Католичке цркве, али и као врховног државника Ватикана… Оквирни финансијски план и план активности свакодневно се дорађују и у овом тренутку незахвално је говорити о бројкама“, наводи Крешићева која је уверена да ће корист од папине посете БиХ бити већа од трошкова.

Како је истакла, поход папе другим државама представља комбинацију службеног и пасторалног карактера.

Службени део посете, прецизиорала је, односи се на дочек и испраћај на аеродрому, дочек уз војне почасти у улици Маршала Тита и сусрет с члановима Председништва БиХ, док су остале активности пасторалног карактера.

Папа Фрања - Sputnik Србија
Масовно убиство Јермена папа назвао геноцидом

„Председништво ће упутити позивнице и дипломатском кору у БиХ и босанско-херцеговачким званичницима да присуствују обраћању светога оца, као и церемонији дочека уз војне почасти“, истакла је Крешићева.

Иако није могла да прецизира колико ће полицајаца обезбеђивати долазак папе Фрање, извори из Католичке цркве „Авазу“ су потврдили да ће на хиљаде полицајаца бити распоређено на седам локација на којима ће папа боравитим као и да су у Сарајево, али и многа друга места у БиХ, већ стигли посебни агенти из Италије, Велике Британије, Француске, који се редовно укључују у организовање папиних путовања по свету.

Извор листа, такође, тврди и да се особе које су на било који начин сумњиве већ стављају под посебни надзор.

Председник Србије Томислав Николић - Sputnik Србија
Сусрет Николића и папе Фрање за бољи имиџ Србије

Према раније представљеном плану папине посете БиХ, 6. јуна би у Сарајеву требало да борави читав дан, уз низ сусрета с босанско-херцеговачким политичарима, представницима верских заједница које делују у држави, као и са младима.

Централни део посете требало би да обележи света миса на отвореном — на стадиону Кошево који ће бити прилагођен за тај догађај и очекује се да прими 80.000 учесника мисног славља.

У истој функцији биће и читав простор око стадиона, па би према проценама, Сарајево тог дана могло примити и до 150.000 ходочасника који намеравају да дођу и виде папу Фрању.

Када је Сарајево 1997. године посетио тадашњи папа Јован Павле Други биле су предузете ригорозне мере безбедности које су подразумевале и блокаду свих важнијих градских саобраћајница.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала