Забрињавајућа и опасна ситуација на Балкану

© AP Photo / Boris GrdanoskiМитинг опозиције у Скопљу
Митинг опозиције у Скопљу - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Лидер Слободарске партије Аустрије Хајнц-Кристијан Штрахе затражио је од међународне заједнице да најоштрије осуди догађаје у Македонији и поручује да се, имајући у виду растући албански екстремизам, питање Косова не сме везивати за наставак пута Србије ка чланству у ЕУ.

Он је у изјави Тањугу нагласио да је развој ситуације у Македонији забрињавајући и опасан.

„Видели смо терористичка деловања на државној територији Македоније, иза којих се претпоставља да стоји великоалбанска идеја. Европска политика то мора јасно и најоштрије осудити, као и заузети јасан став. У Македонији се види да иза конфликта стоје и геостратешка размишљања. Тако на Косову имамо једну од највећих НАТО база, на шта треба критички гледати, а имамо и Македонију, која неће из доброг разлога да учествује у санкцијама против Русије и која подржава изградњу руског гасовода, што је у интересу целог региона. Упадљиво је да се увек, када се конфликти дешавају, када постоје геостратешки интереси, невладине организације појављују и подржавају догађаје“, објаснио је Штрахе.

Насеље Диво код Куманова после терористичких борби - Sputnik Србија
Спречити нову експлозију Балкана

Он је истакао да кршење међуанродног права у вези са Косовом представља узрок нестабилности у региону.
„Косово и Метохија према резолуцији УН 1244 је противно међународном праву прогласило независност. На то указујем годинама, као и чињеницу да је неопходно у интересу међународног права разјаснити стање. Неопходно је пронаћи решење, на чему се не ради, већ се врши притисак на Србију да призна независност, а и условљава пут ка ЕУ тим питањем.То није добар и одрживи пут за миран развој југоисточне Европе“, рекао је Штрахе.

Косовска Влада је већ најавила да ће свака особа која буде оптужена за злочине пред специјалним судом добити правну и финансијску заштиту и новчану помоћ за породице - Sputnik Србија
Ахмети: Нема разлога за рат

Он је додао да се „питање Косова и пут у ЕУ не требају и не смеју повезивати, јер ствар око Косова је питање међународног права, које треба разјаснити, а друго нема везе с тим. Ово што имамо данас око Косова се не ослања на међународно право и не може бити основа на којој инсистира међународна заједница. Потребно је пронаћи фер решење, уз поштовање међународног права. Српским регионима на Косову, на пример, требало би дати најмање аутономни статус, што би могло допринети смањењу тензија“, оценио је Штрахе.
С тим у вези је поручио да Србија не сме бити стављена под притисак који би утицао да се креће у погрешном правцу.

Скопље, протест - Sputnik Србија
Македонија између чекића и наковња

„Тако је Србија братски народ са Русијом и жели добре односе са Москвом и ЕУ. Овај однос не сме се доводити у питање на путу ка ЕУ. Не сме се Србија притискати и терати да одустане од поштовања међународног права, када је реч о Косову и у вези санкција према Русији“, приметио је Штрахе.

„Добро би било када би и ЕУ, као што је случај са Србијом, имала споразум о слободној трговини са Русијом. Било би пожељно да је ЕУ успоставила слободну трговину са Русијом. Тада не бисмо били у ситуацији у којој смо данас, када имамо неправедан развој ситуације у вези са договарањем слободне трговине са прекоатлантским земљама, у којима се, без консултација  јавности, покушава заобићи национално правосуђе, успоставити приватни судови који би одлучивали о споровима и слично“, рекао је Штрахе додајући да је то лош развој и да је због тога неопходна већа равнотежа.
Тако се, како сматра, и од Србије не може тражити да прекине пријатељске, блиске односе са Русијом.

Митинг опозиције у Скопљу - Sputnik Србија
Политичка драма у Скопљу: Профитирају Албанци?

Важно је, додаје он, да Србија предузме одлучне кораке, пре свега у економији и усаглашавању са ЕУ. У томе, према његовим речима, треба подржати Србију и помоћи јој, јер је пуно посла пред том земљом. Такође треба посебно помоћи у изградњи инфраструктуре и јачању привреде.

Актуелна догађања показују, истиче Штрахе, да растући албански екстремизам крије велики конфликтни потенцијал.
„Неопходно је томе поклонити пажњу, јер овај проблем не доприноси мирном и одрживом развоју региона. Иначе миран и одрживи развој у југоисточној Европи није могућ без Србије, а Европе без Русије“, уверен је он.    

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала