Клинтонова: Није Обама крив за ИД, него Буш

© AP Photo / Carolyn KasterХилари Клинтон
Хилари Клинтон - Sputnik Србија
Пратите нас
Кандидаткиња за номинацију Демократске странке на председничким изборима у САД Хилари Клинтон оштро је данас одговорила на оптужбе свог републиканског ривала Џеба Буша да је политика актуелног председника Барака Обаме у Ираку створила несигурност која је довела до успона Исламске државе.

Клинтонова, која је у Обаминој администрацији обављала функцију државног секретара, упрла је прстом у брата Џеба Буша, бившег председника САД Џорџа Буша, који је 2003. покренуо инвазију на Ирак и касније такође потписао споразум о повлачењу америчких снага из те земље, пренео је Ројтерс.

Шифровање података (илустрација) - Sputnik Србија
Исламска држава ће наставити сајбер рат против САД

„Сматрам да је помало чудно што Џеб Буш преузима ризик да брани поступке свог брата у Ираку. Али кад већ то ради, требало би да представи читаву ситуацију. А читава ситуација, као што знате, обухвата и споразум који је Џорџ Буш склопио са владом ирачког премијера Нурија ел Маликија, према којем је крај 2011. одређен као рок за повлачење америчких снага“, изјавила је Хилари Клинтон.

Џеб Буш, водећи кандидат Републиканске странке за номинацију на изборима 2016. године, изјавио је 12. августа да Хилари Клинтон мора да дели кривицу због експанзије Исламске државе.

Према писању британског Телеграфа, Буш је навео да ће САД можда морати да пошаљу мањи број копнених трупа у Ирак.

Мурал са заставом Исламске државе - Sputnik Србија
Џихадистичка интернационала (3) – „златни ланац“ финансијера

Буш је оценио да је Клинтон као државна секретарка, заједно са председником САД Бараком Обамом, донела лошу одлуку о прераном повлачењу снага из Ирака које су деловале херојски и бриљантно од 2007. године.

„То преурањено повлачење било је кобна грешка која је створила празнину коју је попунила ИС. Исламска држава је расла док су се САД повлачиле и игнорисале претњу“, казао је Буш, истичући да је тадашња државна секретарка желела улогу миротворца, али да није успела у својој мисији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала