Модели Кипра и две Немачке непримењиви на КиМ

© Flickr / Oona RäisänenЗастава Европске уније поред бодљикаве жице
Застава Европске уније поред бодљикаве жице - Sputnik Србија
Пратите нас
Испунити захтеве из поглавља 35, а да то не резултира признањем Косова је готово немогућа мисија, сматра професор Душан Челић, бивши члан тима Београда у преговорима са Приштином.

Председница Косова Атифете Јахјага изјавила је да је неопходно наставити дијалог са Србијом, истичући да ће поглавље 35 које је отворено у преговорима Србије и ЕУ укинути дуализам на Косову и довести до потписивања споразума којим ће Србија признати независност Косова.

Заставе Србије и ЕУ - Sputnik Србија
Европски пут Србије поплочан кршењем Устава

Душан Челић, бивши члан тима Србије у преговорима са Приштином, сматра готово немогућом мисијом да Србија премости, односно, испуни све из Поглавља 35 ЕУ у вези са Косовом, а да то на крају не резултира признањем Косова. Он не верује много у спекулације из политичких кулоара да ће Поглавље 35 бити затворено тако што ће се применити неки од модела познатих у свету попут Кипра или две Немачке.

„Кипарски модел отпада због тога што северни део Кипра није третиран од стране ЕУ као правни субјект, што није случај са такозваном републиком Косово, која је потписник Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском комисијом, као самосталан међународноправни субјект“, објашњава Челић.

Он подсећа да то није случај са северним делом Кипра. Република Кипар, каже Челић, приступила је ЕУ као целовита држава, са тим што се уговор о приступању не примењује до даљег на северном делу територије.

„У случају Србије, реч је о сепаратном, дакле засебном, приступању дела Србије европским интеграцијама — Србије без Косова и Метохије, са једне стране, и са друге, посебном приступању такозване Републике Косово са ССП–ом. Из ових разлога не може бити говора о примени некаквог кипарског модела“, објашњава професор Челић.

На питање може ли се применити неки други модел којим би Србија успела да избегне признање Косова, али и да успешно затвори Поглавља 35, Челић каже да је потписивањем ССП–а од стране Србије 2008. године са ЕУ и отварањем Поглавља 35 пропуштена прилика да Србија у европским интеграцијама учествује као јединствена држава са Косовом и Метохијом.

Жан Аселборн и Федерика Могерини - Sputnik Србија
Српски пут у ЕУ — како Брисел и Приштина кажу

„Сваки даљи корак биће чињен у правцу признавања такозване републике Косово. Поглавље 35, по ономе што ми знамо, представља процес даљег повлачења Србије са територије Косова и Метохије, односно уступања законодавне и судске власти на тој територији, што другим речима значи да ће тај процес неминовно бити завршено признањем такозване републике Косово. Овако како сада ствари стоје, ту нема знака питања. Он би могао да постоји само ако би се променила државна политика и уколико она не би срљала у пут који је сада зацртан, а који види Косово и Метохију као независну и самосталну државу, признату од Републике Србије“, уверен је он.

Челић наглашава да је крај Поглавља 35 свеобухватни споразум о нормализацији односа са, како тамо пише, Косовом без звездице, што другим речима значи признање Косова.

„То донекле јесте такозвани модел две Немачке, са тим што је велика разлика у томе што су се две Немачке на кају удружиле, а овде имамо обрнут случај — разградњу једне државе, Републике Србије. Дефинитивно цементирање те разградње биће потписивањем правно обавезујућег споразума са Косовом“, закључује он.

Да је Поглавље 35 „мач над Београдом“ сложили су се учесници панела „Косово 2016 — очекивања и изазови“ која је одржана у Београду.

Председник Друштва новинара Косова и Метохије Будимир Ничић указао је на исељавање Срба са Косова и Метохије, које ће се, како је уверен, наставити и 2016. године.

Србија, непризнато Косово и ЕУ - илустрација - Sputnik Србија
Шта нам ЕУ спрема за Косово

„Не знам како ће свет изгледати идуће године, али када је реч о Србима неће нас заобићи бројни проблеми. У мору тих проблема ми Срби на Косову имамо два — проблем са Београдом и други са Приштином“, навео је Ничић.

Проблем са Београдом. како је објаснио, јесте у томе што Срби на Косову не знају шта им Београд спрема у Бриселу, јер у дијалогу не учествују Срби са Косова, а са Приштином је проблем што су Срби само на папиру равноправни. Ничић је навео да постоји и трећи проблем, са међународном заједницом, од које се очекивало да буде позитиван пример, што врло често није.

Лидер Српског покрета отпора (СПОТ) Момчило Трајковић такође је рекао да има утисак да београдске власти и косовски Срби не говоре истим језиком и позвао је Београд да размотри које су стратешке тачке Срба и српске политике на Косову.

„Плашим се да ће на крају, када се све спроведе, бити да је операција успела, али ће пацијент умрети. Народ нестаје. Слободан Милошевић је статусно изгубио Косово, а актуелна власт ће ’изгубити‘ народ, а тиме и територију на којој живе Срби“, упозорио је Трајковић.

Аналитичар Бранко Радун оценио је да је поглавље 35 додатно бреме Србији и нека врста мача који виси над главом Србије јер увек може бити потегнут, утичући не само на процес евроинтеграција, већ и на статус у међународној заједници.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала