00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
17:00
60 мин
ОД ЧЕТВРТКА ДО ЧЕТВРТКА
20:00
30 мин
СПУТЊИК ИНТЕРВЈУ
20:30
30 мин
МОЈ ПОГЛЕД НА РУСИЈУ
21:00
30 мин
ЈучеДанас
На програму
Реемитери
Студио Б99,1 MHz, 100,8 MHz и 105,4 MHz
Радио Новости104,7 MHz FM
Остали реемитери

Лепа вест за постапокалиптичне гурмане — тартуфи отпорни на радијацију

© AFP 2023 / GUILLAUME SOUVANTЦрни тартуфи
Црни тартуфи - Sputnik Србија
Пратите нас
Резултати новог истраживања показују да тартуфи, једна од најскупљих деликатесних намирница, не апсорбују из земље опасну количину радиоактивних материја, пише научни часопис „Биогеосајенсес“.

Тим састављен од швајцарских и немачких научника открио је да тартуфи, који су обично међу најскупљим деликатесима, не складиште опасне нивое радиоактивних супстанци у поређењу са другим врстама гљива, наводи часопис „Биогеосајенсес“ позивајући се на резултате њиховог истраживања.

Цвеће у космосу - Sputnik Србија
Први цвет у космосу — корак ближе ка Марсу (фото, видео)

Научници су анализирали 82 бургундска тартуфа, прикупљена у Француској, Италији, Мађарској, Швајцарској и Немачкој током периода између 2010. и 2014. године. Тле у овим земљама није у потпуности здраво, с обзиром на нуклеарну катастрофу у Чернобиљу 1986, када се велика количина радиоактивних изотопа, попут цезијума-137, великом брзином проширила Европом.

„У сви тестираним примерцима откривена је занемарљива концентрација радиоактивног цезијума, чиме су сви ловци на тартуфе и њихови узгајивачи у већем делу Европе, а самим тим и ланци продавница и муштерије широм света, добили зелено светло“, наводи се у чланку.

Презентација пива на отварању „Зелене недеље“ — пољопривредног сајма у Берлину 15. јануар 2016. - Sputnik Србија
Немачко пиво пуно канцерогеног пестицида

Научници су објаснили да је у свим испитаним тартуфима вредност цезијума-137 била испод нивоа детекције, који износи 2 бекерела (мерна јединица за активност радиоактивног извора) по килограму, што је, према њиховим речима, далеко испод нивоа толеранције од 600 бекерела по килограму — што значи да су бургундски тартуфи безбедни за конзумирање.

Нејасно је и даље шта ове тартуфе чини далеко мање подложним радиоактивној контаминацији од других гљива. Научници који су спровели ово истраживање сматрају да је тајна у чињеници да тартуфи расту под земљом и имају јединствен механизам за апсорбовање хранљивих материја из земљишта. У сваком случају, да би се утврдио тачан разлог отпорности бургундских тартуфа на радијацију, неопходна су даља истраживања.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала