Војна парада 1941. на Црвеном тргу, Хитлеру испред носа

© Sputnik / Владимир Астапкович / Уђи у базу фотографијаМарш поводом параде
Марш поводом параде - Sputnik Србија
Пратите нас
На Црвеном тргу у Москви данас је одржана „историјска парада“ у част прве такве параде приређене 7. новембра 1941. године са које су совјетски војници пре тачно 75 година отишли право на фронт.

Та парада, 1941. године, одржана је у част 24. годишњице Октобарске револуције, док је трајала Битка за Москву у Другом светском рату. Била је то најкраћа парада у историји — трајала је свега 25 минута. У њој је учествовало више од 28.000 војника, који су потом отишли на прву линију фронта.

Годишњицу Октобарске револуције Москва је дочекивала у опсадном стању — нацисти су били на свега 30 километара од срца престонице — Кремља и припремали су се да задају коначан ударац, евакуација града је почела још 16. октобра, а подизање разних утврђења на улицама престонице покренуло је гласине да су Стаљин и Политбиро напустили град.

Марш поводом 75 годишњице војне пораде 1941. године на Црвеном тргу - Sputnik Србија
Москва: Марш у част 75. годишњице војне параде

Хитлер је планирао да освоји Москву пре јаке зиме и да тог 7. новембра организује на Црвеном тргу своју параду. Чак су војницима Вермахта недалеко од Москве поделили свечану, парадну униформу, вагоне су напунили сандуцима најбољег шампањца и одштампали позивнице за прославу.

Немци су већ били припремили и гранит од кога су планирали да направе споменик Хитлеру и поставе га на Црвеном тргу.

Тај гранит данас краси зграду главне поште у Москви.

У таквој атмосфери, совјетске власти су донеле одлуку да приреде догађај који ће подићи борбени дух војника, али и морал целој земљи, и да уједно свету пошаљу поруку да борбени дух Русије није сломљен, а да се Москва неће предати.

Свечано заседање Моссовјета, које се традиционално, поводом дана Октобарске револуције, одржавало дан уочи параде у Бољшом театру, те године је одржано на метро станици Мајаковска, јер је Бољшој већ био миниран.

На састанку, Стаљин се обратио присутнима говором који је емитован на радио-станицама широм земље. Главни разлог за неуспех у првом периоду рата навео је „недостатак тенкова и делимично авијације“.

„У томе је тајна привремених успеха немачке војске“, говорио је совјетски лидер, истичући у завршној речи да се „пораз немачке војске ближи“.

Совјетске власти, већ следећег јутра, довукле су на Црвени трг најмоћнију технику коју су имали и војску, која је право са параде отишла на фронт. На трибинама Лењиновог маузолеја стајало је читаво совјетско руководство оповргавајући на тај начин гласине да је напустило град и сакрило се негде иза Урала.

Парада је била заказана за 10 сати ујутру, али је у последњем моменту њено одржавање померено за два сата раније. Јак снег који је падао „гарантовао“ је да немачки авиони неће бомбардовати „на слепо“. Али, због мећаве и зато што су у брзини заборавили да их обавесте каснили су сниматељи звука. Због тога је Стаљинов говор на паради био снимљен без звука. Касније су у Великом кремаљском дворцу направили декорацију која је подсећала на трибину маузолеја, а Стаљин је поновио читав говор. Да би било аутентичније и да би му излазила пара из уста због хладноће, сви прозори су били отворени. То је био једини пут да је вожд морао нешто да понови двапут.

Отварање фестивала Спаска кула - 2016 - Sputnik Србија
„Спаска кула“ у Москви — највећа парада на свету (видео, фото)

„Рат који ви водите је ослободилачки је рат праведни. Нека вас инспиришу у том рату ликови наших великих предака — Александра Невског, Дмитрија Донског, Кузме Мињина, Дмитрија Пожарског, Александра Суворова, Михаила Кутузова! Наша је ствар праведна. Непријатељ ће бити побеђен“, рекао је тада у свом говору Врховни командант Јосиф Стаљин.

Нема сумње да је парада одржана 7. новембра 1941. године била права војна операција. Немци и колаборационисти су ширили гласине да је Москва већ пала, али је то убрзо демантовано — Совјети су тог дана на многим деловима фронта започели нападе скрећући тако пажњу непријатеља са главног града.

За сваки случај, са многих фронтова су повучени ловачки авиони — они су стајали на аеродромима спремни да, ако затреба, полете и униште сваки авион који би, евентуално, кренуо ка Москви. Припреме су се одржавале у највећој тајности. И војска и пилоти спремали су се да обезбеде параду не знајући за шта се спремају. То је била тајна чак и за учеснике параде. Њима је било речено да ће у новембру Московљанима бити омогућено да на Кримском мосту виде смотру војске која иде на фронт. Командири су сазнали за параду тек касно ноћу 6. новембра, а већ у осам ујутру марширали су поред зидина Кремља.

Нацистичке заставе - Sputnik Србија
Шта би било с нама да је Хитлер победио?

Догађаје у Москви су пратили и акредитовани страни новинари. Тог дана у свету није било важније новости — свима је постало јасно да СССР није побеђен, да влада није побегла, да немачка операција „Тајфун“ није постигла циљ. Био је то значајан подстицај антифашистичким покретима у читавој Европи.

Истог дана, Рузвелт је окарактерисао одбрану СССР-а од виталног значаја за САД. Ипак, најјачи утисак парада која је одржана испред носа непријатељу оставила је на обичне, совјетске људе.

Живих сведока ових догађаја данас је остало мало, али и данас Руси с поносом говоре о овим страницама своје историје.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала