Власт не сме да цензурише, а уметници да крше закон

© Sputnik / Маријана КолаковићБалет
Балет - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Руски председник Владимир Путин позвао је уметнике да не прекорачују границе слободе говора, као што је то чинио француски сатирични часопис „Шарли ебдо“, додавши да они сами морају да уведу критеријуме и одлуче шта је прихватљиво, а шта није.

„Увек постоји танка граница између онога што се сматра опасним и шокантним и онога што се назива уметничка слобода“, истакао је Путин.

Он је навео пример француског часописа „Шарли ебдо“, који је познат по својим провокативним карикатурама пророка Мухамеда и који је лани због тога био мета терористичког напада у којем је убијено 12 људи, међу којима и осморо чланова уредништва листа.

Лист „Шарли ебдо“ - Sputnik Србија
Има ли „Шарлија“ у авиону?

Он је истакао да се не сме дозволити да се такви догађаји понове и да се мора предузети све што је потребно да се то спречи.

Путин је на заједничкој седници Савета за културу и уметност и Савета за руски језик у Санкт Петербургу говорио о принципима узајамне одговорности друштва и уметника, о цензури у Русији и о границама дозвољеног у уметности.

Путин је мишљења да „у култури, у политици и у медијима нико не може увести забране слободе мишљења и отвореног изношења својих ставова“, али је истакао и да свака слобода има своју другу страну — одговорност.

„Уметник је идол, због тога на њему лежи веома велика одговорност“, додао је.

Путин је увођење критеријума у уметности упоредио са џудоом.

„Целог живота сам се бавио џудоом. Приликом меча, за одређене ствари се додељују поени, а поени се додељују за јак и брз ударац. Међутим, како проценити шта је довољно јако, а шта довољно брзо? Због тога постоје одређени критеријуми, који се морају поштовати“, рекао је он.

Фотографије са изложбе Руске авангарде у Београду - Sputnik Србија
Црни квадрат — претеча рокенрола

Поједини уметници су, међутим, упозорили да се цензура „укорењује“ у руској култури.

„Ко, када и шта је покушао да забрани?“, упитао је Путин уметничког директора државног Театра нација Евгенија Миронова, који је говорио о проблемима у позоришту и који је навео да је у Омску забрањена представа „Исус Христос суперстар“.

Миронов, међутим, није могао да наведе име и функцију званичника који је наводно забранио представу.

Према једној од верзија, режисер је говорио о недавној турнеји петербуршког театра, која је прекинута, наводно због тога што се једна локална друштвена организација обратила омским властима са захтевом да се рок-опера скине са репертоара јер је реч „о богохуљењу“.

Путин је позвао на отворени дијалог када дође до покушаја државе да забрани одређени уметнички догађај.

Руски председник је питао министра културе Владимира Мединског да ли је он забранио представу „Исус Христос суперстар“ и затражио је да се цео случај испита и да се ситуација разреши.

Руски председник је све хулиганске испаде — покушаје да се прекину позоришне представе и изложбе, назвао „апсолутно неприхватљивим“, истичући да ће држава на то „чврсто одговорити“. Истовремено, Он је позвао уметнике да „разграниче шта је цинизам, а шта је намерна увреда, провокација“.

Марио Варгас Љоса - Sputnik Србија
Љоса: Свету не прети трећи светски рат

Другим речима, Путин је рекао да власт не планира никог да „притеже“ и да ће штитити уметнике од хулигана, али да је важно и да уметници не провоцирају, да не изазивају бурну реакцију и да не излазе из законских оквира.

Одговарајући на питање „шта са званичницима који воле да забрањују изложбе, представе и који се боје евентуалних последица“, Путин је рекао да су потребни критеријуми које ће дефинисати сами уметници, а власт ће поступати у складу са тим критеријумима.

Руски председник је такође рекао да је „садржајно и паметно“ утрошено слободно време све популарније међу Русима. Ове године руске музеје посетило је скоро 120 милиона људи, расте популарност позоришта и фестивала, а редовно посећивање изложби и концерата класичне музике за Русе постаје „прека потреба“ и „фин манир“.

Држава, према његовим речима, намерава да пружа подршку великим пројектима у области културе, водећим стваралачким групама и специјализованим институцијама.

Уметници су у Санкт Петербургу подржали ставове које је изнео руски председник, а аналитичари су касније закључили представе са репертоара може да скине „само суд“, а да је свако друго мешање и прекидање представа недопустиво.

Они су истакли да „држава не забрањује представе“, али да би требало још одлучније да се бори против оних који „упадају и прекидају културне догађаје“ јер су њима незадовољни.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала